Helyi közélet

2017.07.12. 08:07

Kiürülnek a szabolcsi falvak?

Berkesz, Kishódos, Uszka - <a href="/600-uj-lakas-epul-nyiregyhazan-mindenki-a-varosokba-koltozik-mi-lesz-a-falvakkal/3542222" target="_blank">Ahogy arról néhány nappal ezelőtt beszámoltun</a>k, úgy a megyeszékhelyen, mint a beregi és szatmári kisvárosokban folyamatosan növekszik a lakosságszám. A kérdés csupán az, hogy ha a nagyobb települések lélekszáma évről évre emelkedik, vajon ezzel párhuzamosan a községeké, falvaké csökken?

Berkesz, Kishódos, Uszka - Ahogy arról néhány nappal ezelőtt beszámoltunk, úgy a megyeszékhelyen, mint a beregi és szatmári kisvárosokban folyamatosan növekszik a lakosságszám. A kérdés csupán az, hogy ha a nagyobb települések lélekszáma évről évre emelkedik, vajon ezzel párhuzamosan a községeké, falvaké csökken?

– Jelenleg stagnál a lakosság száma, de nem volt ez mindig így. Volt egy időszak nem is olyan régen, amikor a fiatalok a tanulmányaik végeztével már nem jöttek haza, hanem a főiskola, egyetem után az adott városban kerestek és találtak munkát. Emiatt érezhetően nőtt az elöregedés mértéke Berkeszen, megugrott az elhalálozási arány. Jó hír azonban, hogy a betelepülés nem szűnt meg, minimálisan, de vásárolgatják a lakásokat – mondta el érdeklődésünkre Szidor Attila.

A nyírségi község polgármestere hozzátette: az új lakók között akadnak kettős állampolgárok, akik Ukrajnából költöztek át. S hogy miért Berkeszre esett a választásuk? A település első embere szerint ennek oka egyrészt az, hogy közel van hozzájuk Nyíregyháza és Kisvárda is, másrészt olcsóbbak a telkek, nem szaladtak el úgy az ingatlanárak, mint a környező városokban.

Lenne igény a CSOK-ra

Dr. Sértő-Radics István uszkai polgármester az utóbbi időben nem tapasztalt elvándorlást a községben.

– El ugyan nem mennek az emberek, de jó lenne, ha a Családi Otthonteremtési Kedvezményt igénybe tudnák venni, ugyanis tíz olyan közművesített telkünk van, amit próbáltunk értékesíteni – akár a piaci ár alatt is. A gond csak az, hogy az uszkaiak nagy része közmunkás, emiatt nem felelnek meg a CSOK feltételeinek. Intézményesen is próbáltuk hozzásegíteni őket, felvettük a kapcsolatot a családsegítő szolgálattal, a bankokkal, takarékszövetkezetekkel, de kiderült, hogy aki épített volna, valamiért nem veheti igénybe a kedvezményt – jegyezte meg a településvezető.

– A természetes elvándorlás minimális, ami összefügghet a lakosság összetételével, alulképzettségével, viszont észrevettem, hogy egyre többen vállalnak idénymunkát a Dunántúlon, sőt külföldön is. A tapasztalat azonban az, hogy rövid időn belül visszatérnek Uszkára, mert valami miatt nem találják meg a számításukat máshol. Sokszor kihasználják a tájékozatlanságukat, nehezen tudnak törvényes keretek között megélni, így néhány hét után hazajönnek.

Dr. Sértő-Radics István elárulta: a környező falvakban egyre több kettős állampolgár érdeklődik. Nem építési telkeket, inkább olcsóbb ingatlanokat keresnek, amiket átköltözés után felújítanak. Főként ukrajnai magyar nyugdíjasok élnek ezzel a lehetőséggel.

Egyensúlyban a születés és a halál

Kishódoson száznál is kevesebben élnek; korábban a négyszáz főt is elérte a lakosságszám, ami az 1970-es árvíz következtében csappant meg jelentősen. Mint Krakkó Zsigmondtól megtudtuk, manapság stagnál, illetve kis mértékben nő a Kishódoson élők száma.

– A településen alig van munkahely, az egyedüli foglalkoztató az önkormányzat – válaszolta érdeklődésünkre a polgármester, aki hozzáfűzte: ennek ellenére nem jellemző az elvándorlás, mégpedig az ingatlanárak miatt.

– A születések ellensúlyozzák a halálozások számát, ezenfelül Kárpátaljáról egy, Magosligetről két család költözött ide a közelmúltban. A lakható ingatlanok sorban elkelnek – ezeket elsősorban a szomszédok vásárolják meg –, már csak ezért sem számíthatunk nagyobb népességnövekedésre – vont mérleget Kishódos első embere.

KM-CsA, HP


A városházán arra számítanak, hogy az év végéig 600 új lakás épülhet Nyíregyházán, hiszen az idén az első öt hónapban csaknem annyi lakásépítési engedélyt adtak ki a megyeszékhelyen, mint tavaly egész évben. Ez pedig azt jelzi, hogy Nyíregyháza vonzó a fiatalok körében, hosszú távon itt képzelik el az életüket. De hasonló tendencia figyelhető meg egy beregi vagy szatmári kisvárosban, ott is van jövőkép, megtartó erő? Erről faggattunk két polgármestert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában