Helyi közélet

2017.07.12. 19:07

Nemzetközi fafaragó és faszobrász táborban járt a kisvárdai művész

Kisvárda – A Szlovén Fafaragó Szövetség meghívottjaként, a Falvak Kultúrája Egyesület delegációjának tagjaként vett részt Roglán a június 26 és július 2 között tartó táborban Szabados István művésztanár, fafaragó–grafikus Kisvárdáról.

Kisvárda – A Szlovén Fafaragó Szövetség meghívottjaként, a Falvak Kultúrája Egyesület delegációjának tagjaként vett részt Roglán a június 26 és július 2 között tartó táborban Szabados István művésztanár, fafaragó–grafikus Kisvárdáról.

A magyar–szlovén kapcsolatok 25 éves évfordulója alkalmával rendezett táborban négy magyar alkotóval képviselték hazánkat, az alpesi klímájú és természeti szépségű alkotótáborban. A táborba az Aranyosapátiban élő Nick Ferenc a Falvak Kultúrájáért Alapítvány kuratóriumának elnöke is részt vett a két dunántúli fafaragó mellett.

Hajas tölgyfarönk

–Megérkezésünket követően –kezdte beszélgetésünket Szabados István– szembesültünk a megoldandó feladat nehézségével. Egy 200X130 centiméteres nagyságú hajas tölgyfarönköt kaptunk munkaanyagként. A nagy rönk látványa után ismertették vendéglátóink a feladatot. Egy látványos szoborparkot szeretnének létrehozni a lanovka közelébe. Ez lenne az egyik alkotása a készülő szoborparknak, az alpesi klímájú 1530 méter magas hegyvidéki Rogla, nemzetközileg is számon tartott világhírű sí központ területén.

Gyönyörű környezetben–láncfűrész és vésőcsapások

–Egy fél napot a feladat felmérése. Meg kellett ismernünk a leendő helyszínt, hogy az Alpok magashegység területén az ott élő szlovének, a dolgozó emberek, a helyszín adta a témát. Nyolc fafaragó–faszobrász, négy magyar és négy szlovén egyheti fáradságos munkája eredményeként valósulhat meg a „megálmodott” alkotás. Nick Ferenc barátomnak és az alkotótársaimnak a gombák, a róka és a gyilkos galóca jutott a munka részeként. Mindannyian kaptunk egy látványrajzot, s elkezdődött a munka. A nagyméretű, böhöm tölgyfarönk törzsének „hajazása” és a fokozatos láncfűrészeléssel való darabolás, a formára való aprólékos munka kezdetét vette. Felbőgtek a láncfűrészek, melyek hangjában elhalkulva a sűrű vésőcsapások jellegzetes hangja keveredett. Egy héten keresztül, kemény munkával hajtotta a „csapatot” a feladat megoldása.

A munkaidő nem számított. Reggel nyolc vagy kilenc órától délután öt-hat óráig a munkazaj volt a meghatározó, mindannyiunk tűrőképességének megfelelően. A munka közben a pihenés, a táj szépségében gyönyörködés, a hegyi klíma, a napi átlagos hőmérséklet 20 celzius fok, természetes az erőnk, de a köd, a hideg váltogatta egymást napközben verőfényes napsütéssel. A jó hangulatú kis csapat, egymás segítése, a baráti beszélgetések, a nehéz fizikai munka, tanulás a magas szintű ellátás, mind hozzájárult a munka eredményességéhez.

Részvételért „Diploma”.

–Az egyhetes munka végeztével minden alkotó egy diplomát kapott, az eltöltött idő igazolásaként. Én személy szerint már harmadszor voltam, 2006–tól a Szlovén Fafaragó Szövetség meghívott magyar alkotója, három nagyméretű köztéri alkotás létrehozója. Sok élmény, a nyolcszáz kilométer–es hazautazás, a lelki nyugalom és a siker mind sokáig élmény marad. köszönöm a Jóistennek, a Szlovéniának és a sorsnak, hogy részese lehettem e nagyszerű munkának– mondta beszélgetésünk zárásaként Szabados István.

Szabados István fafaragó és grafikus Kisvárda legismertebb alkotóművészei közé tartozik. Faragásai nemcsak a hazai közterületeit és középületeit ékesítik, de határon túl is ismertté tették általa Kisvárda nevét. 25 könyvet illusztrálnak grafikái, s megörökítette megyénk templomait.

- Vincze Péter -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában