Helyi közélet

2017.08.02. 12:42

Agresszív változat

Nyíregyháza - A szakmabeliek szerint a korszerű almaültetvényeké a jövő.

Nyíregyháza - A szakmabeliek szerint a korszerű almaültetvényeké a jövő.

Közel hatvan érdeklődő vett részt azon az almavédelmi tanácskozáson, melyet a napokban rendeztek a Nyíregyházához közeli Vajdabokorban. A kertszemlének otthont adó öthektáros, jéghálóval fedett korszerű almaültetvény előnyei az idén már megmutatkoztak, a mellette fekvő hagyományos ültetvényben ugyanis egy nyári jégeső komoly kárt okozott.

A terület tulajdonosai, Simon László és Szilágyi Csaba további jéghálós almatelepítést terveznek, mert szerintük a jövő gyümölcstermesztése gazdaságosan már csak ily módon képzelhető el. A virágzáskori fagy áprilisban egyébként őket sem kímélte: fajtától függően 10–40 százalékos virágelfagyást szenvedtek el, hasonlóan a megye többi gyümölcstermesztőjéhez. A gyümölcsösök ez évi növényvédelmi problémáiról Simon Zoltán, a Sumi Agro Kft. szaktanácsadója tartott előadást. A szakember kifejtette: a betegségek közül az almalisztharmat a fogékony fajtákban (Idared, Jonathan) többletvédekezésre kényszerítette az almatermesztőket. Sőt, az eddig almalisztharmatra nem fogékony fajták (Gála, Golden) levelein is megjelentek a betegség tünetei.

– A tapasztalat alapján az almalisztharmatnak egy agresszívebb változata van jelen évek óta a megyénkben, ami átgondoltabb védekezést igényel a növényvédelmi szakemberektől. Bár a csapadékos nyári időjárás kedvezett a venturiás varasodásnak, ennek ellenére nem lépett fel járvány, ami annak is köszönhető, hogy a zivatarok után gyorsan el tudták végezni a termelők a gombaölő szeres védekezéseket – vélekedett Simon Zoltán, aki hozzátette: új jelenség, hogy a betegségekre rezisztens almafajtákon is fellépett a varasodás és a lisztharmat-fertőzöttség, helyenként számottevő kárt okozva, ez pedig az eddigi növényvédelmi technológia átgondolására kényszeríti az ipari célú almaültetvények tulajdonosait.

A takácsatka is gondot okozott

Az állati károsítók közül most a takácsatkák jelentik a legnagyobb problémát, mert a meleg nyári időjárás miatt a megye több pontján gradáció lépett fel. A sűrű, vízhajtásokkal zsúfolt fákon a permetlé nem képes megfelelően befedni minden levelet, így csak részleges hatást lehet elérni az atkák ellen. Fontos feladat az almamoly és az almamagmoly elleni védekezés, amit ezekben a napokban szükséges elvégezni a gazdáknak.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában