Helyi közélet

2017.08.08. 13:27

Egyre több a termelői piac Magyarországon

Zsámbék - Az utóbbi időszakban közel háromszorosára nőtt a termelői piacok száma – mondta Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a zsámbéki termelői piacon megtartott sajtótájékoztatóján.

Zsámbék - Az utóbbi időszakban közel háromszorosára nőtt a termelői piacok száma – mondta Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a zsámbéki termelői piacon megtartott sajtótájékoztatóján. 2010 előtt 100 alatt volt a termelői piacok száma, ma pedig már 280 van, és a számuk folyamatosan növekszik – nyomatékosította az államtitkár, majd kiemelte: a Vidékfejlesztési Program keretében két pályázat is támogatja a helyi termelői piacok fejlesztését, kialakítását, így összesen közel 16,5 milliárd forint áll rendelkezésre erre a célra. Nagy István arról is beszélt, hogy a termelői piacok létrehozását kiemelten támogatja a Tanyafejlesztési Program, amelynek keretében a tanyasi termékek is bekerülhetnek a városi piacokra. Az államtitkár kiemelte, a piacok számának növekedésével az őstermelők száma is bővült. Már 320 ezren választották ezt a megélhetési formát. Nagy István arra biztatott, mindenki keresse lakókörnyezetében a helyi piacokat, ahol finom magyar élelmet tudnak vásárolni, ami valóban egyedi és a hely ízét, zamatát hordozza magában.

A termelői piacok népszerűsítésében a szaktárca együttműködik a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával, amely például térképes piackereső szolgáltatással segíti a vásárlókat és a termelőket. Az ilyen piacok és őstermelők értéket teremtenek, amely nemcsak a vidék fenntartását biztosítja, hanem sok esetben a népi kultúra fennmaradását.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában