Helyi közélet

2017.08.03. 11:16

Elhunyt Soltész István volt főszerkesztő

Nyíregyháza - Életének 91. évében, augusztus elsején Budapesten elhunyt Soltész István író-újságíró.

Nyíregyháza - Életének 91. évében, augusztus elsején Budapesten elhunyt Soltész István író-újságíró.

Majdnem húsz évvel idősebb volt nálam, nem dolgoztunk együtt, de a hetvenes években egy újságíró-delegáció tagjaként Varsóban ugyanazon szobába vezérelt a sors, hajnalokig beszélgettünk nyíregyházi emlékeiről és az újságírók lehetőségeiről.

Nem mindennapi élete volt. Vadastanyán született, Újfehértón keresztelték, Nyíregyházán anyakönyvezték. A Kossuth-gimnázium diákja, majd a nagyváradi hadapródiskola növendéke volt, Ausztriában lett hadifogoly, a Vöröskereszt segítségével térhetett haza. Fizikai munkásként dolgozott, közben írni kezdett, s a lapkiadó Farkas Pál felvette újságírónak a Szabolcs-Szatmári Néplaphoz, a Kelet-Magyarország jogelődjéhez. Bátor hangvételű írásokkal jeleskedett. 1956 utolsó hetében közfelkiáltással választották meg főszerkesztőnek. 1957-ben büntetésül kizárták az MSZMP-ből, „parkolópályára” került, csak évekkel később térhetett vissza hivatásához – de nem szülővárosában, hanem Debrecenben, és nem újságírói, hanem műszaki szerkesztői munkakörben. Az 1968-ban frissen alakult kormánylapnál, a Magyar Hírlapnál viszont már újságíró-szerkesztő lett.

Később reformpárti politikusok támogatásával a Minisztertanács Tájékoztatási Hivatala elnökhelyettesi posztját foglalhatta el. Nevéhez fűződik a sajtótörvény igényének megfogalmazása. 1982–1989 között volt a Magyar Nemzet főszerkesztője, a jeles napilap akkor, a rendszerváltás előtti években vezetésével élte új fénykorát.

Hatvanöt évesen lemondott posztjáról: mivel pártharcok színtere lett az újság és a szerkesztőség, ebben nem akart részt venni. Később főként történelmi témájú könyvek szerzőjeként lett ismert. Főbb művei: Ősi nagyasszonyok, Árpád-házi királynék (1997), Árpád-házi királynék, Szentek és szeretők (1999), Magyar királyi városok (2000), Árpád-házi királylányok Európában, Győztes és bukott csillagok (2002).

Halálával a magyar sajtó sokat megélt, jelentős személyisége távozott.

- Marik Sándor -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában