Helyi közélet

2017.08.24. 13:49

"Ez azoknak kényelmetlen, akiknek van takargatnivalójuk" - Testkamerát kapnak a kalauzok

Budapest, Nyíregyháza - Az ország minden területén van olyan vasútvonal, ahol veszélyes jegyvizsgálónak lenni.

Budapest, Nyíregyháza - Az ország minden területén van olyan vasútvonal, ahol veszélyes jegyvizsgálónak lenni.

Ha nem vagy simlis, nem saját zsebre dolgozol, de udvarias, tisztességes vagy az utassal, akkor miért zavarna, hogy rajtad van egy kamera, ami hangot és képet is rögzít? – kérdezett vissza egy anonimitást kérő jegyvizsgáló, akit arra kértünk, mondjon véleményt a napokban a budapesti elővárosi vonalakon tesztüzemmódban bevezetett testkamerákkal kapcsolatban.

– Ez azoknak kényelmetlen, akiknek van takargatnivalójuk. Az ország minden területén találunk olyan vonalat, ahol köztudottan veszélyes jegyvizsgálónak lenni. A bliccelés ott divat, amihez sok esetben alpári stílus és durvaság is társul, és sajnos nem egyszer tettlegességig fajul a vita. Ilyenkor nagyon fontos lehet, hogy a kamera felvétele alapján pontosan vissza tudják követni az eseményeket, ne állíthassa a család vagy a haverok, hogy mi kezdtünk kötekedni – magyarázza a sokéves tapasztalattal rendelkező kalauz, majd elmesélte egy, a Debrecen–Záhony vonalon történt esetét.

Lenne mit kiértékelni

– Már a peronon észrevettem egy ittas férfit, át is futott az agyamon, nem lesz könnyű eset, majd rendben elindult a vonat. Kértem a menetjegyét, közölte, hogy nincs, és menjek oda, ahová gondolja. Közöltem vele, mivel nincs jegye, a következő állomáson le kell szállnia. Az alkoholgőz itt boríthatta el az agyát, ordított, fenyegetőzött. Végig próbáltam higgadt és nyugodt maradni, ám amikor lökdösődni kezdett és rángatta a táskámat, kénytelen voltam én is erélyesebbé válni. Csak azért nem lett következménye az ügynek, mert kiderült: az egyik utas a cimborája, aki lecsitította és leszálltak a vonatról. Állítólag hívtak egy családtagot, vigye őket haza Hajdúhadházra. Sokan nincsenek azzal tisztában, hogy aki ránk támad, az közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntett elkövetése miatt akár évekig ülhet a börtönben – utalt a következményekre a kalauz, s megjegyezte: kell a védelem az utasoknak, de a jegyvizsgálóknak is. – Örültünk volna, ha az ország más részein is bekapcsolódhattak volna a kollégák a tesztelésbe, lenne mit kiértékelni – jegyezte meg.

A MÁV-Start közleményében hangsúlyozta, a tesztelésben részt vevő munkatársaik alapos értékelést adnak majd a műszaki eszközök alkalmazhatóságáról, azok előnyeiről, hátrányairól. A cég vezetése ez alapján és a gyakorlati tapasztalatok feldolgozását követően dönthet a rendszer bevezetéséről.

Az osztrák tapasztalatok szerint a kamerák elriasztó erővel bírnak a potenciális erőszakoskodók körében; Magyarországon évente több mint félszáz esetben támadnak meg jegyvizsgálót.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában