Helyi közélet

2017.08.17. 10:45

Ízelítő a magyar néptánckultúrából Nyíregyházán

Nyíregyháza - Dr. Szabó Tünde szerint Nyíregyházát egy lenyűgöző művészeti atmoszféra lengi körbe.

Nyíregyháza - Dr. Szabó Tünde szerint Nyíregyházát egy lenyűgöző művészeti atmoszféra lengi körbe.

Stílszerűen rímekbe szedve és népies szavak kíséretében köszöntötte Demarcsek György a 8. Nyírség Nemzetközi Néptáncfesztivál szerda esti megnyitóünnepségére összegyűlt több száz érdeklődőt.

A Nyírség Táncegyüttes vezetője ezután kiadta az ukázt a mögötte elhelyezkedő zenekarnak: „húzd rá”! A felszólítás nem volt hasztalan, rögvest felcsendült a népzene, amire egyesével vonultak a Kossuth téren felállított színpad elé a fesztiválon részt vevő együttesek, azaz a horvát, az olasz, a portugál, a tajvani, az orosz, a román és természetesen a négy nyíregyházi táncegyüttes (Szabolcs, Igrice, Figurás és a Nyírség) tagjai.

– Nyíregyházát egy lenyűgöző művészeti atmoszféra lengi körbe, látszik, hogy fontos a városnak a kultúra, a hagyományok őrzése – fogalmazott a néptáncfesztivál nyitórendezvényén dr. Szabó Tünde. A sportért felelős államtitkár egy Kodály Zoltántól vett idézettel úgy fogalmazott: a magyar népdal az egész magyar lélek tükre.

Dr. Kovács Ferenc szerint ez a rendezvény ízelítőt ad a magyar tánckultúrából, az ifjúság figyelmét felhívja a hagyományőrzés fontosságára, ezzel párhuzamosan pedig más országok kultúrájának megismerésével is kecsegtet – mondta a megyeszékhely polgármestere.

– Nyíregyháza egy fiatalos város, de fontosnak tartjuk az ifjú nemzedék identitásépítését is. Ez az egyik legfontosabb küldetés – emelte ki dr. Kovács Ferenc.

A köszöntőbeszédek után Demarcsek György fesztiváligazgató kiváló humorérzékről tett tanúbizonyságot, amikor azt mondta: az országban táncért felelős államtitkár még nincs, de táncért felelős polgármestere van a városnak.

KM-TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában