Helyi közélet

2017.08.10. 16:29

Jólesik a hűsítő levegője, de…

Nyíregyháza - Így kerüljük el a légkondibetegségeket – orvosi tippek, amelyekre érdemes odafigyelni.

Nyíregyháza - Így kerüljük el a légkondibetegségeket – orvosi tippek, amelyekre érdemes odafigyelni.

Az egyre gyakoribb nyári hőhullámok megszaporodásával több nyilvános helyre és lakásba kerül légkondi. A tapasztalatok szerint azonban sokan nincsenek tisztában a berendezés helyes használatával, ami akár egészségügyi kockázattal is járhat.

Egészségügyi kockázatok

– Jólesik a forróságban a légkondi hűsítő levegője, de használata sokféle egészségügyi kockázattal jár, főként, ha nem tartunk be bizonyos alapszabályokat – kezdte lapunk tájékoztatását dr. Gulyás Gábor. A nyíregyházi háziorvos szerint a lehűtött szoba száraz levegője nem tesz jót a szemünknek és az orrnyálkahártyánknak, nem ritka az sem, hogy a fejünk fájdul meg tőle. A nagy hőmérséklet-különbségektől könnyen megfázhatunk, a berendezés felületes tisztítása pedig legionárius betegséget okozhat. A nem megfelelő használat ízületeinkre is ­rossz hatással lehet. – Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy minimum évente egyszer meg kell ejteni mind a beltéri, mind az autós légkondi kitisztíttatását. A szűrőberendezésben a por mellett a gombák, baktériumok is megtelepedhetnek, használata így komoly fertőzésveszéllyel járhat, ha nem figyelünk oda a rendszeres karbantartásra. A tisztítás és fertőtlenítés mellett bizonyos időközönként a szűrőt is ki kell cserélni – hívta fel a figyelmet a háziorvos. Hozzátette: gyakran élvezzük a klímából áradó hűs, frissítőnek ható levegőt, ám nem szabad elfelejtenünk, hogy a berendezés csupán a benti levegőt forgatja. Szellőztessünk rendszeresen reggel vagy este, hogy friss levegő kerüljön az elhasznált helyére!

Ne legyen nagy különbség!

– Annak érdekében, hogy szervezetünket ne terheljük feleslegesen, a benti levegő hőmérsékletét ne állítsuk 5–8 Celsius-foknál hűvösebbre a kinti értékhez képest! Így testünk is fokozatosan hűl le, és amikor kimegyünk a melegbe, akkor nem leszünk rögtön rosszul a ránk zúduló hőségtől és óriási hőmérséklet-különbségtől – emelte ki dr. Gulyás Gábor. A szakember felhívta a figyelmet: hiába esik jól a bennünket érő hideg levegő, fontos, hogy ne legyünk huzamosabb ideig a légkondi alatt. Így elkerülhetjük a megfázást, az ízületi fájdalmak és gyulladás kialakulását vagy akár a klímareumát.

Kiszáradással járhat

A légkondicionáló száraz levegője miatt gyakori panasz például az orr és a torok nyálkahártyájának kiszáradása. Ezenkívül szemszárazságot, fejfájást és szédülést is előidézhet a hűtött helyiségben tartózkodás.

KM-TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában