Helyi közélet

2017.08.18. 07:31

Az öcsém már feladta

Vajon mennyi lehet egy lejárt személyi igazolvány értéke? Miközben ezen gondolkodtam, az is eszembe jutott: talán időszerű lenne új frontot nyitni a bürokráciacsökkentési harcban. Hoványi Péter írása.

Vajon mennyi lehet egy lejárt személyi igazolvány értéke? Miközben ezen gondolkodtam, az is eszembe jutott: talán időszerű lenne új frontot nyitni a bürokráciacsökkentési harcban. Hoványi Péter írása.

Történt ugyanis, hogy külföldön élő testvéremben – hazalátogatva – olthatatlan vágy ébredt egy érvényes okmány iránt, ám röpke szabadságába nem fért bele, hogy személyesen vegye át. Hátrahagyott tehát egy számokkal, édesanyák nevével gazdagon teleírt meghatalmazást – ezt szorongattam, amikor néhány héttel később az okmányirodában várakoztam. Alighogy elolvastam egy fejezetet a hasonló esetekre magamnál tartott regényből, máris sorra kerültem, csakhogy a beteljesülés elmaradt. Az ügyintéző közölte: kizárólag a régi ellenében adhatja át az új személyit. Mit volt mit tenni, a testvérem elballagott az innen 8700 kilométerre fekvő postahivatalba, majd megnyugtatott: nyolc nap múlva ismét megpróbálhatom. Néhány hét múlva levelet kaptam, az állt benne: az igazolvány „vámletéti raktározásra került”. A fenyegető hangnemű írás többek között a küldemény értékét firtatja, amelynek most már legalább a tömege ismert: 0,04 kilogramm. Amennyiben nem követtem el hibát, újabb két hét és legalább 2500 forint befizetése mellett rátehetem végre a kezem az értéktelen okmányra.

Gyanítom, hogy csak a Kandi Kamera legújabb adásának forgatásába csöppentem. Ha mégis létezik egy szerv gyönyörű hazánkban, amely egy szabad szemmel is jól látható összegért cserébe nyomasztja a polgárokat és duzzasztja hónapokra az ügyintézés idejét, azt kívánom: költsék a pénzemet munkájuk javítására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában