Helyi közélet

2017.08.05. 15:11

Ötmillió tonna őszi búza termett

Budapest - A hozamok nagy szórás mellett a hektáronként 10 tonnától ennek a harmadáig terjedtek.

Budapest - A hozamok nagy szórás mellett a hektáronként 10 tonnától ennek a harmadáig terjedtek.

A nyári aratási munkák befejeződtek az országban, őszi búzából mintegy 5 millió tonna termett összesen – mondta a Földművelésügyi Minisztérium agrár­gazdaságért felelős államtitkára.

Czerván György az Aratási Koordinációs Bizottság ülését követően közölte: az országos termésátlag 5,2 tonna volt hektáronként, így a 958 ezer hektáros területről mintegy 5 millió tonna termést takarítottak be.

A legmagasabb termésátlagokat Tolna (hektáronként 6,17 tonna) és Baranya megyéből (hektáronként 6,15 tonna) jelentették. Sikértartalmat pedig 21-től 35 százalékig is mértek, a gabona szárítására nem volt szükség. Hozzátette: a hozamok nagy szórás mellett a hektáronként 10 tonnától ennek a harmadáig terjedtek. A betakarított búza mennyisége a várt 10–15 százaléknál kisebb mértékben, 4 százalékkal kevesebb a tavalyinál.

Malmi vagy takarmány?

Az államtitkár beszélt arról is, hogy a Dunántúl egyes részein 50 százaléknál magasabb a betakarított malmi minőségű búza aránya, az alföldi megyékben viszont sok helyen takarmányminőségű a learatott búza nagyobb része.

Így például: Jász-Nagykun-Szolnok, Heves és Pest megyékben az őszi búza nagyobb része takarmányminőségű lett, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében ugyanakkor a termés 60–65 százaléka éri el a malmi minőséget, Győr-Moson-Sopron megyében 75 százalék a malmi minőség aránya, míg Vas megyében 65–70 százalék.

agrarunio.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában