Helyi közélet

2017.09.01. 15:22

A vállalkozói szektor kezében van a jövő

Vásárosnamény - A szégyenteljesen alacsony bérezés konzerválja a nyomort.

Vásárosnamény - A szégyenteljesen alacsony bérezés konzerválja a nyomort.

Az éves 500–600 ezer tonna termelésünkkel Európa vezető csemegekukorica-termelő nagyhatalma lettünk. Rendkívül fegyelmezett technológiával irányítják a vetéstől a betakarításig a rendszert a feldolgozást végző konzervgyárak, hűtőházak. Ezek azok a hatalmas táblák az autópálya mellett, ameddig a szem ellát. Tudni kell, hogy nagyon sok kisebb-nagyobb földtulajdonos bérbe adja itt a földjét olyan vállalkozóknak, akik rendelkeznek a teljes vertikumhoz szükséges korszerű gépparkkal. A késztermékek árának emelkedésével arányosan emelkednek a bérleti díjak, beáll az egyensúly, mindenki megtalálja a számítását. Lehet a jövedelmezőséget fokozni azzal, hogy betakarítanak egy korai vetésű borsót, majd az első fagyok beálltáig még megterem utána a legrövidebb tenyészidejű csemegekukorica.

Lehetne másképpen is

Orbán Viktor miniszterelnök egy mezőgazdasági feldolgozóüzem avatásán így nyilatkozott: „a gazdaság stabilitását a családi gazdaságok adják”. Ezt kellene megérteni környezetünk politikai szereplőinek is, nevezetesen, hogy ne egy letűnt kor rossz emlékű kommuna rendszerét erőltessék, ami egyszer már megbukott, akkor TSZ-nek hívták. Tegyék a magukévá kenyéradó gazdájuk elvárásait, amely szerint jövője kizárólag a legnagyobb létszámot foglalkoztató és legtöbb adót fizető kis- és középvállalkozói szektornak van!

Az egyes településeken közhasznú munkában végzett „barkács szintű” termelésnek nincs hatékonysága, felborítja a versenyhelyzetet, mivel közpénzből, mindannyiunk adóforintjaiból finanszírozzák, és a szégyenteljesen alacsony bérezés konzerválja a foglalkoztatottak nyomorát. Talán el sem tudják képzelni ezek az emberek, hogy az országos átlagbér már meghaladta a 300 ezer forintot! Az elmondottak jobb megértéséhez segítséget adhat Kiss László lapcsoport főszerkesztő augusztus 21-ei jegyzete, jómagam pedig Berkenyét hoznám példának, ahol az ültetvényeken és a feldolgozó üzemben jól fizetett dolgozók munkálkodnak, soha nem volt szükség a községben munkanélküli segélyre, közhasznú foglalkoztatásra, a település karbantartásával önálló vállalkozásokat bíznak meg, őket a termelő vállalkozásoktól beszedett iparűzési adóból finanszírozzák.

- Toldy Kálmán, Vásárosnamény -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában