Helyi közélet

2017.09.27. 10:30

Az anyanyelv és az identitás kapcsolata

Nyíregyháza - Kiváló irodalmárok és nyelvészek tartottak előadást.

Nyíregyháza - Kiváló irodalmárok és nyelvészek tartottak előadást.

A Leánykálvineum Református Tanítóképző Emlékére a Nyíregyházi Tanítóképzésért Alapítvány, a Nyíregyházi Egyetem Tanítóképző Intézete, valamint Nyelv- és Irodalomtudományi Intézete a napokban rendezte meg az „Erős várunk, a nyelv” – Az anyanyelv és irodalom szerepe a nemzeti identitástudat kialakításában és fejlesztésben című konferenciát. A megnyitón Vassné dr. Figula Erika rektor az anyanyelv használatának fontosságát és a reformáció nyelvújító szerepét emelte ki, majd hozzátette: Luther és a reformáció hatása a közélet, a tudomány, a gazdaság, a zene és az anyanyelv átalakulása, modernizálódása terén is nagy hatással bírt.

Dr. Jenei Teréz kuratóriumi elnök, a Tanítóképző Intézet intézetvezetője kiemelte: a rendezvény hozzájárul a magyar nyelvi tudat erősítéséhez, hiszen hazai és határon túli szakemberek is előadnak a konferencián. Prof. dr. Balázs Géza nyelvészprofesszor a reformáció magyar nyelvre gyakorolt hatását vizsgálta, prof. dr. Jánosi Zoltán egyetemi tanár pedig Ratkó József életművéről tartott előadást, a résztvevők a Reformáció – nemzeti nyelv – identitás, a Műfordítás – irodalom – irodalmi nevelés és az Anyanyelvi nevelés témakörökben hallhattak előadásoka

t. KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában