Helyi közélet

2017.09.03. 15:45

Az élet- és a vagyonmentés bátor embereket kíván

Nyíregyháza - A pusztító tűz mindegyike kisebb vagy nagyobb tragédia. A Kelet arcképcsarnoka: Dombrády László, nyugalmazott nyíregyházi tűzoltó parancsnok.

Nyíregyháza - A pusztító tűz mindegyike kisebb vagy nagyobb tragédia. A Kelet arcképcsarnoka: Dombrády László, nyugalmazott nyíregyházi tűzoltó parancsnok.

Két leánynővére után ő is Nyíregyházán született 63 éve. Szülei, főként az erdészként dolgozó édesapja, nagyon szerette volna, ha egy szem fiából erdőmérnök lesz a soproni egyetemen. Ám ez több okból nem jött össze…

Az egyenruha vonzásában

– Nem voltam rossz tanuló, de eminens sem, s bár magam is szerettem az erdőt járni, titkon mindig az egyenruha járt az eszemben – mondja Dombrády László. Ahogy a költő mondta:”…tűzoltó leszel vagy katona…” Amikor a Zrínyi Gimnáziumban leérettségiztem, nyomban tartalékos tiszti iskolába jelentkeztem Körmendre. A második évet Pesten tanultam, szolgáltam, amikor többször láttam vonulni a tűzoltóautókat. Akkor meg ehhez vonzódtam, meg az egyenruhához. Ja, és a vőlegényi öltönyhöz, mert fiatalon ott nősültem először…

Hazatérve Nyíregyházán nem volt felvétel a tűzoltóságnál, ezért a rendőrségnél próbálkozott, ahol akkor csak olyanokat részesítettek előnyben, akiknek volt rendőr a rokonaik között. Így ez az egyenruha is ugrott, ezért egy évig az akkori MHSZ-nél dolgozott. Végül mégiscsak bejutott a tűzoltósághoz, előbb a vonulósokhoz, majd Pest következett újra, s a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokságon két év után törzsőrmesterré avatták. Itthon albérletbe kényszerültek, majd a Fecske utcán építkezett az ifjú pár, ám ez a frigy hamarosan véget ért. László újra nősült, Ildikót, aki szintén elvált volt, két gyerekkel vette el, aztán nekik is született egy klassz közös srácuk.

– Közben a városi tűzoltóságon is megjártam a munkahelyen szokásos lépcsőfokokat: hatósági vonal, tűzvizsgáló, 1989-ben parancsnokhelyettes lettem, majd 2001-től nyugdíjba vonulásomig láttam el egy évtizeden át a parancsnoki posztot.

Kérem, idézzen fel néhány emlékezetesebb esetet, mire ő azt válaszolja, hogy a pusztító tűz mindegyike kisebb vagy nagyobb tragédia. Ezért nekik állandó készenlétben kell lenniük, mert különösen az életmentés kíván bátorságot és – ahogy az esküjükben is áll – akár az élete árán is menteni kell a lakosokat, különösen a gyerekeket, a magatehetetlen idősebb embereket.

Ezer veszély fenyeget

Ő kevés riasztást kivéve szinte minden ilyen esetnél jelen volt, éjjel és nappal, ami nemcsak az érintett lakosoknak, hanem a tűzoltóknak is sokat jelentett. Dombrády László büszke arra is, hogy az ő parancsnoksága alatt sikerült jól felszerelni a nyíregyházi tűzoltólaktanyát, ahonnan 5–10 perc alatt el lehet jutni a közelebbi eseményekhez, de gyakorta kérik a gyors segítséget távolibb megyékből is.

– Ahogy elértem a szükséges korhatárt, nyugdíjba mentem, de hamarosan alakítottam egy magán tűzvédelmi kft.-t, ahol főként a cégek tűzbiztonsági tudnivalóit oktatjuk, tanácsadással segítünk, hiszen az életünk során ezer veszély fenyeget bennünket az otthontól a munkahelyig, a kanyargós utakig.

Számos elismerést kapott munkájáért, de a legbüszkébb arra az Arany Érdemkeresztre, amit személyesen a köztársasági elnök adott át neki.

Ritka dolog, hogy válásakor szinte mindent otthagyott, nem osztozkodott a szerzett vagyonon és a második felesége fiaiért sem kért gyermektartást. Zsolt jogot végzett, náluk már van egy unoka is, Attila közgazdaságból diplomázott, Gábor a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatója volt, most a katasztrófavédelemnél dolgozik.

Kikapcsolódni Császárszálláson szokott, az apjától örökölt vízparti telken. Szeret színházba járni és kerékpározni. Már többször körbekarikázta a Balatont is.

- Angyal Sándor -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában