Helyi közélet

2017.09.20. 13:47

Fidesz-KDNP-sajtótájékoztató: Ukrajna döntése a világszervezet kisebbségi szabályait is sérti

Nyíregyháza - Egyhangúlag fogadta el az Országgyűlés azt az ötpárti határozati javaslatot, amely a jogtipró ukrán oktatási törvény elítéléséről és az ellene való fellépésről szól – utaltak a keddi döntésre megyénk Fidesz-KDNP-s országgyűlési képviselői.

Nyíregyháza - Egyhangúlag fogadta el az Országgyűlés azt az ötpárti határozati javaslatot, amely a jogtipró ukrán oktatási törvény elítéléséről és az ellene való fellépésről szól – utaltak a keddi döntésre megyénk Fidesz-KDNP-s országgyűlési képviselői. Dr. Tilki Attila, dr. Vinnai Győző, dr. Simon Miklós, Petneházi Attila, Kovács Sándor a szerdai sajtótájékoztatón hangsúlyozták, az ukrán parlamentben elfogadott törvény, melyet az ukrán házelnök már aláírt, súlyosan korlátozza a kárpátaljai magyarság számára az eddigi oktatási és anyanyelvhasználati jogokat. A törvény ellehetetleníti a kisebbségi nyelveken folyó anyanyelvi oktatást és bezárásra ítéli az ukrántól eltérő nyelven működő alap-, közép- és felsőfokú oktatási intézményeket – hangzott el a sajtótájékoztatón, ahogy az is, fontos lépés, hogy hazánk az ENSZ-hez fordul a törvény módosítása miatt, mert Ukrajna döntése a világszervezet kisebbségi szabályait is sérti. Kiderült, a képviselők részt vesznek szeptember 25-én Beregszászon a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola tanévnyitó ünnepségén, ezzel is hangsúlyozva, kiállnak a magyar nyelvű oktatásért, mert sem ez, sem az anyanyelv használata nem korlátozható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában