Helyi közélet

2017.09.19. 16:16

Gyógyüdülőként is működik a nyíregyházi SM Centrum

Nyíregyháza - Nem adják fel az SM-centrumban, hogy egyszer bentlakásos intézményként is működhessenek.

Nyíregyháza - Nem adják fel az SM-centrumban, hogy egyszer bentlakásos intézményként is működhessenek.

Társadalombiztosítási támogatással működő rehabilitációs központként vagy bentlakásos SM- (Sclerosis Multiplex-) otthonként szerepelt a tervekben a Nyíregyházi SM Centrum. Jelenleg a környékbeli betegek nappali ellátásán túl gyógyüdüléseket kínál a központ, ahol a kialakított helyiségekben egyszerű turistaként is bárki megszállhat. A 14 férőhelyes hotelrészleg rég elkészült, ám a fenntartó alapítvány nem kapott olyan állami támogatást a működtetésre, amely révén annyira csökkenthetők lennének a térítési díjak, hogy az SM-betegek szélesebb körének is reális alternatíva legyen a lakóotthon igénybevétele.

A 2-3 ágyas szobákban minden ágy elektronikusan állítható." Kék Ignácné

– Nem ez volt az eredeti tervünk, ám amíg nem tudunk továbblépni, nem állhatnak üresen a szépen berendezett szobák – mondta a Multiplex magazinnak Nadabánné Benyik Éva, a nyíregyházi központot működtető Magyar Scle­rosis Multiplexes Betegekért Alapítvány (MSMBA) ügyvezető titkára arról, hogy szállásközvetítő internetes oldalakon bárki bejelentkezhet a Borbányai Rehabilitációs Ház néven hirdetett SM-centrumba.

Az SM-betegeknek kigondolt központot 2003 óta fejleszti az alapítvány. Az épület átalakítását és az engedélyek beszerzését követően több mint egy évtizede nyújtanak nappali ellátást az SM-mel élőknek és más, elsősorban mozgásszervi betegségben szenvedőknek. Az alapellátást a Magyar Államkincstár (MÁK) jelenleg 50 embernek normatíva alapján fedezi, ezt a betegszervezet évről évre kiegészíti, hogy rehabilitációs szolgáltatásokat is nyújthasson. Folyamatosan bővítették a gyógyászati eszközparkot, speciális fizikoterápiás kezelésekre, csoportos és egyéni gyógytornára, gyógy­masszázsra is van lehetőség. A centrum, mely a megyei SM-egyesületnek is székhelye, a pszichológiai rehabilitációt is szolgálja. Nadabánné Benyik Éva hangsúlyozta: a távlati cél kezdetek óta, hogy legyen egy speciális, egy-egy hónapos rehabilitációs kúrákat vagy akár tartós bentlakást is nyújtani képes SM-centrum, amelyet az országból bárki igénybe tud venni. Az ehhez szükséges fejlesztések csak elnyújtottan, a pályázati források és hullámzó mértékű támogatások függvényében valósulhattak meg.

Egyszer talán realitás lesz

Az alapítvány nem nagytőkés, nem tud egy lépésben végrehajtani nagy fejlesztéseket. Lépésenként haladtak, s mire a centrumot sikerült kibővíteni, a szobákat berendezni, az engedélyeket megszerezni, megváltoztak a finanszírozási körülmények. Az állam a bentlakásos otthonhoz csak 3 és fél gondozói munkahelyet biztosítana.

– Egy 14 ágyas, éjjel-nappal szakképzett személyzettel szolgáló központhoz ez nem elég. A megítélt állami normatíván felül betegenként önköltségi áron is havi 120 ezer forint térítési díjra lenne szükség ahhoz, hogy emelt szintű lakóotthonként a teljes ellátást, a napi ötszöri étkezést, a takarítást, a mosást, a személyzetet, a folyamatos gondozást, a rehabilitációt stabilan nyújtani tudjuk. Igény lenne rá, de ilyen magas térítési díjat csak néhányan tudtak volna vállalni, de a bentlakásos részt csak állandó telt házas működtetéssel lehetne fenntartani. Felelősséggel akkor indulhat meg egy ilyen ellátás, ha hosszú évekre előre stabilan látjuk a finanszírozási hátteret – érvelt az ügyvezető.

– Nem adtuk fel, hogy egyszer társadalombiztosítási finanszírozással (vagy támogatással) érkezhessenek ide egy-egy hónapos rehabilitációs kezelésre a betegek, ám ez ma nem reális. Változatlan formában működik a nappali ellátás, amíg nem látunk hosszú távon felvállalható hasznosítási lehetőséget a hotel részre, addig marad a szállásszolgáltatás – szögezte le Nadabánné Benyik Éva.

KM


Nappali ellátást nyújt és szállást ad

– Borbányai Rehabilitációs Házként szerepelünk az interneten, már külföldi vendégeink is voltak – mondta az akadálymentes apartmanházként működés kezdeti tapasztalatairól Kék Ignácné intézetvezető a Multiplex magazinnak és lapunknak is. A megyei SM-egyesület elnöki tisztét is ellátó szakember hangsúlyozza: a szállásadás nem csorbítja a nappali ellátásban nyújtott szolgáltatásokat. A centrumban dolgozó gyógytornász, gyógymasszőr, a szociális gondozók továbbra is a saját betegeikre koncentrálnak, emellett látják el a vendégeket, ha valaki nemcsak megszállni szeretne, hanem kipróbálná a gyógyászati eszközöket vagy szolgáltatásokat, például egyéni gyógytornát, gyógymasszázst, mágnesterápiás vagy ultrahangkezelést venne igénybe, esetleg szakorvosi javaslatra komplex rehabilitációs kúrán venne részt. A kezelésekhez az alapítvány támogatást nyújt, így ezek olyan áron vehetők igénybe, mintha a társadalombiztosítás támogatná azokat. A 2-3 ágyas szobákban minden ágy elektronikusan állítható, a szobákhoz akadálymentes WC és fürdőszoba is tartozik – hiszen azokat eredetileg betegellátásra szánták, hogy a nehezebben mozgó SM-es sorstársakat is kiszolgálják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában