Helyi közélet

2017.09.28. 17:03

Haditorna és révülés Kisvárdán

Kisvárda - Valóságos „hadiállapotra” készülnek Kisvárdán a hagyományőrzők szeptember 30-án, ugyanis a László Király Lovagjai Baráti Kör első alkalommal rendezi meg a Kis-Várdai vitézi mustrát a Nyírség és a Rétköz határvonalán fekvő fesztiválvárosban.

Kisvárda - Valóságos „hadiállapotra” készülnek Kisvárdán a hagyományőrzők szeptember 30-án, ugyanis a László Király Lovagjai Baráti Kör első alkalommal rendezi meg a Kis-Várdai vitézi mustrát a Nyírség és a Rétköz határvonalán fekvő fesztiválvárosban. S bár az egész napos program afféle találkozónak indult, az említett baráti kör vezetője, egyben a vitézi mustra szervezője, Benő Zoltán reméli, hogy a rendezvényük érdeklődőket is szép számmal vonz majd.

Erre pedig azért is komoly esély van, mert úgy vonultatnak fel fegyvert s vitézt a kisvárdai várkertben, hogy meg is villogtatják a felhalmozott fegyvereket. Még ősi királyainknak is díszére vált volna, annyiféle fegyvernem mutatkozik be az íjaktól kezdve a hajítódárdákon át a különféle kardokig, bárdokig és lándzsákig. Korszakok tekintetében is változatos lesz a program, a honfoglalástól Mátyás király koráig megidézve a múltat.

Átlényegülésre is szert tesznek

A mustra abból áll, hogy az összehívott fegyverforgatók, hagyományőrzők, haditornások a felsorolt fegyvernemekben összemérik tudásukat.

A 9.30 órától kezdődő megnyitó után, a délelőtt folyamán a lovasíjászaté és az íjászaté a főszerep, de sor kerül olyan párviadalokra is, ahol találati pontokat támadnak a küzdők, s 3 találatig tart a viadal. A délután folyamán 15 órától a dobófegyverek és használóik küzdenek meg egymással, hogy a napot egy csatajelenet beállításával és izgalmas szertűzzel zárják. Az utóbbi afféle szertartás (révülés) lesz, ahol táltosok – dobolással, gajdolással körített – szakrális átlényegülését tekinthetik meg az érdeklődők.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában