Helyi közélet

2017.09.09. 10:00

Hallgatók egykor s napjainkban

Az évnyitó az egész egyetem, de elsősorban a most beiratkozó elsőévesek ünnepe, akik izgalommal, elvárásokkal, vágyakkal, bizalommal várják életük új szakaszának kezdetét. Megköszönöm a bizalmat, hogy a Nyíregyházi Egyetemet választották. Jó döntést hoztak – cserébe ígérhetem, hogy oktatóink magas szintű, korszerű, minőségi oktatással, tudásuk, tapasztalatuk átadásával, személyes odafigyeléssel és segítséggel válaszolnak a megtisztelő bizalomra. Vassné Dr. Figula Erika írása.

Az évnyitó az egész egyetem, de elsősorban a most beiratkozó elsőévesek ünnepe, akik izgalommal, elvárásokkal, vágyakkal, bizalommal várják életük új szakaszának kezdetét. Megköszönöm a bizalmat, hogy a Nyíregyházi Egyetemet választották. Jó döntést hoztak – cserébe ígérhetem, hogy oktatóink magas szintű, korszerű, minőségi oktatással, tudásuk, tapasztalatuk átadásával, személyes odafigyeléssel és segítséggel válaszolnak a megtisztelő bizalomra. Vassné Dr. Figula Erika írása.

Készüljenek fel egy nagy kalandra! Életük most tényleg az Önök kezében van. Éljék meg a lehető leggazdagabban az egyetemen eltöltött éveket! Az egyetemi élet egy nagy lehetőség – lehetőség, melyet az élettől, a szüleiktől, tanáraiktól kaptak. Ez a lehetőség a tanulás, az értelmiséggé válás lehetősége. Mire végeznek, hatalmas tapasztalattal lesznek gazdagabbak, rengeteg barátjuk lesz. Nem ígérhetem azonban, hogy mindig könnyű lesz. Számtalan kihívással, akár nehézséggel is szembe fogják találni magukat, de nem lesznek egyedül. Önök mellett állnak társaik, tanáraik, szüleik, barátaik és egy nagy közösség, a Nyíregyházi Egyetem közössége. Mindennap lehetőségük lesz arra, hogy valami újat tanuljanak, de ne felejtsék el, hogy hibák nincsenek, csak leckék. A leckék pedig addig ismétlődnek, míg meg nem tanuljuk őket. Ki rövidebb, ki hosszabb idő alatt, ez csak Önökön múlik – a kitartásukon, az akaratukon, az erőfeszítésükön, a tenni akarásukon. Rendelkezésükre áll minden feltétel, minden eszköz és minden erőforrás. Legyenek aktív részesei, alakítói saját egyetemi életüknek! Építsék kapcsolataikat! Kapcsolódjanak be a Hallgatói Önkormányzat munkájába! Sportoljanak! Használják a város és az egyetem sportlétesítményeit, uszodáit, szolgáltatásait! Felejthetetlen élmények, életre szóló barátságok, jó programok várnak Önökre, és garantáltan lesz még egy hely, amit majd otthonuknak neveznek. Kapcsolódjanak be kutatásainkba, végezzenek tudományos munkát! Vegyenek részt az Erasmus programunkon! A Nyíregyházi Egyetem minden hallgatónak lehetőséget ad arra, hogy tanulmányai során három hónaptól akár egy teljes évig külföldön tanuljon.

S még egy igen fontos életvezetési tanács. Gondol­kodásuk, hozzáállásuk a dolgaikhoz, főleg a gondokhoz és nehézségekhez legyen mindig pozitív! Tegyék fel ­maguknak a kérdést: vajon könnyebb legyőzni az elénk tornyosuló akadályokat, ha eleve megoldhatatlannak tekintjük őket? És tényleg minden nehézség olyan megoldhatatlan, mint amilyennek elsőre látszik? Önök ahhoz a generációhoz tartoznak, melynek tagjai ha hisznek magukban, minden lehetőségük adott, hogy leküzdjék az ­akadályokat! Kérem, higgyenek abban, hogy a világ, az életük alakítható, megváltoztatható. Soha ne adják föl! Őszintén remélem, hogy az egyetemi tanulmányaik idejét hasznosan töltik majd el ebben az intézményben, s mi ­pedig hozzájárulhatunk álmaik, vágyaik megvalósulásához.

Pár gondolat a jubileumi okleveles egykori hallgatókról. Az ő jelenlétükkel az évtizedek törekvései, eredményei, a „halhatatlan” tanár- és diákelődök küzdelmei, sikerei, üzenetei, tettei „lengik” körül intézményünk, a Nyíregyházi Egyetem falait. A mi felelősségünk, hogy a megnövekedett feladatok között hogyan tudjuk hasznosítani a múltban gyökerező, semmivel nem pótolható és nem helyettesíthető szakmai, erkölcsi, mentális örökséget, kötelesség- és felelősségtudatot. Sütő András azt írta: „Önmagát becsüli meg minden nemzedék azáltal, ha tudomásul veszi, hogy a világ nem vele kezdődött.” Mi tudjuk, hogy a mi világunk, a mi intézményünk élete nem velünk, hanem azokkal kezdődött, akik 50-60 vagy több évvel ezelőtt nem csupán diplomát szereztek, de hitet tettek, felelősséget vállaltak e térség szellemi életéért, fejlődéséért. Szakmai munkájukkal megszámlálhatatlan sokaságnak: gyermeknek, diáknak, felnőttnek nyújtottak segítséget az álmaik teljesítéséhez. Mindezt az utódok nevében hálásan köszönöm!

Az új egyetemi polgároknak azt kívánom, hogy élvezzék életük minden egyes pillanatát, mert csodálatos ajándék, személyes kincs az élet. Legyen benne részük sokáig, erőben, egészségben, boldogságban, családjuk körében. Legyenek egyetemünk szellemi támogatói, az itt folyó munka intézményen kívüli hírvivői!

(A szerző a Nyíregyházi Egyetem rektora, az írás részlet a Nyíregyházi Egyetem tanévnyitó ünnepi szenátusi ülésén elhangzott beszédéből.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában