Helyi közélet

2017.09.27. 16:38

Hitelkártya: azért nem mindenki jár vele jól

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Használata csak azoknak ajánlott, akik tudatosak pénzügyeik kezelése során.

Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Használata csak azoknak ajánlott, akik tudatosak pénzügyeik kezelése során.

– Egyre több hitelkártyához ajánlanak pénzvisszatérítési akciókat, azonban ténylegesen csak azok járnak jól, akik tudatosan használják kártyájukat, hiszen több feltételnek meg kell felelni ahhoz, hogy pozitív legyen a mérleg, megfelelő mennyiségű vásárlást kell lebonyolítani, nem lehet késedelembe esni, és még ekkor is maximalizálva van a visszatérítendő összeg nagysága. Hitelkártya-használat során a bank a megkötött szerződésben meghatározott mértékű hitelkeretet nyújtja a fogyasztók részére. Tehát amikor a kártyabirtokos használja a kártyát, maximum a hitelkeret erejéig kölcsönt kap a banktól. Ez a kölcsön mindaddig kamatmentes, amíg minden hónapban, határidőn belül (általában 30-45 nap) a teljes összeget visszafizetjük. Aki azonban kicsúszik a határ­időből, súlyos árat fizethet. Hiszen a hitelkártya az egyik legmagasabb teljes hiteldíjmutatóval (35–40 százalék) rendelkező hiteltermék. Összefoglalva, csak azok válasszák a hitelkártya-használatot, akik folyamatosan figyelemmel tudják kísérni a visszafizetési határidőket és eleget is tudnak tenni a teljes összeg visszafizetésének – tájékoztatta lapunkat dr. Kispál Edit, a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének szóvivője.

Egyéb költségek

A hitelkártyákhoz egyéb költségek is kapcsolódhatnak, így a kártya kiállításának díja is igen eltérő mértékű a különböző pénzintézeteknél. Ezenkívül azt is figyelembe kell venni, hogy a hitelkártya-konstrukciót nem a készpénzfelvételre találták ki. Az ezzel történő készpénzfelvétel jóval drágább, mintha bankkártyával vennék fel az összeget, és a vásárlásoktól eltérően ezt a tranzakciót már a végrehajtás pillanatától kamat terheli.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában