Helyi közélet

2017.09.07. 10:20

Idén egy 121 éves nyírbátori tölgy lehet az Év Fája

Nyírbátori - Az Év Fája verseny egyik finalistája a százhuszonegy esztendős nyírbátori fa, a kocsányos tölgy.

Nyírbátori - Az Év Fája verseny egyik finalistája a százhuszonegy esztendős nyírbátori fa, a kocsányos tölgy.

Tudják, hogy mi a közös a Jászai Mari téri platán, a bátaszéki molyhos tölgy és a tatai platán között? Ők az elmúlt három esztendő győztesei az Év Fája versenyben. A szervezők nem fásultak, töretlen lelkesedéssel hirdette meg az Ökotárs Alapítvány az idei vetélkedőt is, melynek egyik döntőse a 121 éves nyírbátori kocsányos tölgy.

Védetté nyilvánították

Az Ecsedi Báthoriak építette református templom előtt magasodó fát 1896-ban a honalapítás tiszteletére ültette az egyházközség a konfirmáló gyermekközösségével. A milleniumi tölgy mellett szokott gyülekezni a tradicionális Nyírbátori Zenei Napok közönsége. A téren található Báthori Gábor erdélyi fejedelem és Tinódi Lantos Sebestyén haditudósító szobra is.

Farkas Anna, Megyesi Ilona és Tanyik József felvetésére dr. Báthori Gábor képviselő testületi tag javasolta a tölgy védetté nyilvánítását. Ünnepélyes keretek között 2015. május 17-én helyeztek el alatta időkapszulát, ami a védettségét szimbolizálta.

– Az Év Fája verseny olyan nemes vetélkedő, ahol mindenki nyer. Ráirányítja a figyelmet természeti értékeinkre. Végigolvasva a pályázó települések általuk fontosnak tartott jelöltjük történetét, jellemzőit, kitűnik, mennyire szeretik, tisztelik, óvják. Különösen fontos ma a természetvédelem, amikor nincs annyi fa, amennyi elegendő lenne a megfelelő életminőség fenntartásához – fejtegette Hudivók Róbert, aki nyíregyháziként szívügyének tekinti a megyei értékek megbecsülését.

Lehet voksolni

– A szavazás a héten kezdődött el. Összefogással, ismerősöknek küldött elektronikus figyelemfelhívással, szavazásra buzdítással a korábbi szabolcs-szatmár-beregi pályázók (Tiszabercel fekete nyárfa facsoportja 2011-ben, Sóstógyógyfürdőn a Múzeumfalu fehér nyárfája 2013-ban, Kálmánháza hársfája 2014-ben, Balkány óriás mamutfenyője 2015-ben szép eredménye) után Nyírbátor tölgyfája elérheti akár az első helyet is, és képviselhetné Magyarországot az Európai Év Fája 2018 versenyen.

A teendő: az Év Fája weblapon keresni kell a döntős fát (a nyírbátori tölgy), ahol ismertetik a szavazás menetét is. Ha a voksolás intenzív, a kocsányos vénségére nagy karriert futhat be.

KM-LTL

Tizenhárom finalista

Az idén tizenhárom fa verseng az Év Fája címért:

– a délegyházi vadkörtefa

– a gyulaji odvas hársfa

– a nyírbátori tölgyfa

– a szentkirályi hazaváró nyárfa

– a családi almafa

– a fonyódi fehér nyárfák

– Hevesy György ciprusfája

– a horvátnádaljai platánfák

– a Hőssé ítélt miskolci mocsárciprus

– az imrehegyi terebélyes eperfa

– az ősi gubacsi testvérfák

– a vörösvári vén eperfa

– Zengővárkony hős szelídgesztenyéje

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában