Helyi közélet

2017.09.19. 15:03

Ismét téma a balsai hídújjáépítés

Balsa, Viss - A balsai Tisza-hídról lakossági tájékoztatót tartanak a Borsod megyei Vissen.

Balsa, Viss - A balsai Tisza-hídról lakossági tájékoztatót tartanak a Borsod megyei Vissen.

Jelentős szerepet töltött be egykoron az a Tisza-híd, amely Balsa és Kenézlő között ívelt át a folyón, hiszen összekötötte a Nyírvidéki Kisvasutat a Bodrogközi Gazdasági Vasúttal, vagyis köldökzsinór volt a két szomszédos megye között.

A hidat végül kisvasúti és közúti forgalom számára alakították ki, s 1930. október 24-én avatták fel. A gazdasági világválság közepén nyílt meg, felpezsdítette a környék gazdaságát. A teherforgalom növekedésnek indult, új közvetlen vasúti kapcsolatok jöttek létre Nyíregyháza és Sátor­aljaújhely között. Az új híd azonban csak 14 évig állt. 1944 októberének utolsó napjaiban a hátráló német csapatok felrobbantották az átkelőhelyet. Több alkalommal is felvetődött már újjáépítése, ám konkrét lépések nem történtek.

Talán most majd lesz előrelépés, ugyanis a balsai Tisza-híd újjáépítése érdekében lakossági tájékoztatót tartanak a Borsod megyei Viss faluházában szeptember 20-án 11 órakor.

Először Futás Levente, a civil aláírás szervezője eleveníti fel a híd történetét, majd Katona Kiss Tamás tervező ismerteti a híd újjáépítésének tanulmánytervét. A híd társadalmi szerepéről és fontosságáról Somogyi Szilvia, Balsa polgármestere is elmondja gondolatait, míg a gazdasági szerepét kenézlői, timári, gávavencsellői vállalkozások vezetői elemzik. A rendezvény résztvevői a kormányzati előkészítő munkáról, az újjáépítés lehetőségeiről is hallhatnak tájékoztatást.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában