Helyi közélet

2017.09.15. 10:18

Mi történik majd velünk, ha egyszer majd elfogynak a szakmunkásaink?

<strong>A hagyományos szakmák sok helyen kihaló félben vannak az országban. Ez egy komoly probléma, mellyel rengeteg településen nehezen birkóznak meg.</strong>

A hagyományos szakmák sok helyen kihaló félben vannak az országban. Ez egy komoly probléma, mellyel rengeteg településen nehezen birkóznak meg.

Ez a hiány pedig erősen megmutatkozik ezeknek a szakembereknek a bérezésében is. Aki már szembenézett egy tönkrement gázbojlerrel vagy egy eltört vízvezetékkel az év bármelyik szakában, azt tudja, hogy ezeket a szerelőket nehéz utolérni. Mivel annyi megrendelés jut nekik, ezért a számlán szereplő ár sem lesz alacsony. De hát sok választása a megrendelőnek sincsen, hiszen télen, hidegvízben fürdeni, lehet roppant egészséges, de kifejezetten kellemetlen élmény is egyben.

Egy jó gázszerelő, villanyszerelő vagy éppen vízvezeték szerelőre mindenhol szükség van. E felől Érd sem képez kivételt. Ha valaki vízvezeték szerelő végzettséggel fölmegy körülnézni az internetre érdi munka után kutatva, az valószínűleg nem fog csalódni a felhozatalban. Néhány perc nézelődés után rá fog döbbenni ilyenkor az álláskereső, hogy megannyi szabad hirdetés várja őt. Hiszen az oldal a szakmunkás állásajánlatok egymást érik. Azok között pedig ott van nagy számban a vízvezeték szerelőknek szóló ajánlatok. Rengeteg kisebb-nagyobb vállalkozás, keres egy jó vízvezeték szerelőt, de talán a legtöbb állásajánlat a természetes az Érdi Vízműnél van ilyen végzettséggel. Így tehát bátran mondhatjuk, hogy aki szeretne elhelyezkedni a szakmájában, annak Érden minden lehetőség adott hozzá. De nem feltétlenül szükséges, hogy a szakmunkás mindenképpen betagozódjon bármelyik cégbe.

Ilyen szakmával mindenképpen érdemes elgondolkodni azon is, hogy mennyire szükséges egy ilyen cég keretein belül dolgozni, mivel maszekként is igen komoly összegeket lehet leakasztani. Persze, ahhoz, hogy valaki elkezdje, az egyéni működését az sem árt, ha először megteremti magának a saját vevőkörét és így a tapasztalat és ismeretség szerzés idejére csatlakozik egy számára szimpatikuscéghez. Aztán néhány év elteltével, ha elérkezettnek látja az időt, meglátogatja az adóhivatalt és bejegyzi egyéni vállalkozását. Így pedig egy olyan biztos alapról tud már az egyéni vállalkozó elindulni, hogy a cégének a sikere sokkal nagyobb valószínűségű, mintha a semmiből próbálna meg építkezni.

A lényeges pont inkább az, hogy aki vízvezeték szerelő végzettséggel rendelkezik, az előtt a munkaerőpiacon rengeteg ajánlat van nyitva. Olyan lehetőségek ezek, ahol jól fizetnek és megbecsülik a szakmunkást, mivel tudják, hogy egy igazán jó szakember ritka kincs ma már. Mondhatni, hogy a mérnökállásokkal vetekedik a szakmunkások iránti kereslet! Mert, ahogy elnézzük, a piacot a legtöbb fiatal itthon vagy nem szeretne szakmát tanulni, vagy ha ki is tanulja a szakmát, akkor rövid úton el is hagyja az ország határait. A hiány így tagadhatatlan! Pedig ez egy olyan becsületes foglakozás, amely véleményem szerint minden munkavállaló számára egy tökéletes lehetőséget hordoz magában. Ezért bátran választhatja bárki e szakmák egyikét, akár villanyszerelőt, akár gázszerelőt, akár vízszerelőt, mert abban biztos lehet, hogy lesz számára munkalehetőség húsz év múlva is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában