Helyi közélet

2017.09.28. 18:13

Mit ad majd a KAP 2020 után?

Kisvárda - A Közös Agrárpolitika (KAP) jövőjét is feszegették a kisvárdai agrárfórumon.

Kisvárda - A Közös Agrárpolitika (KAP) jövőjét is feszegették a kisvárdai agrárfórumon.

A Nemzeti Agrár­gazdasági Kamara (NAK) „Erősödő agrár- és élelmiszer-­gazdaság, jólétben gyarapodó vidék” címmel országszerte tájékoztató rendezvényeket tart, az országjáró körút ­csütörtökön Kisvárdára érkezett.

Rácz Imre, a NAK megyei elnöke köszöntőjében beszélt az új vízjogi szabályozásról és felhívta a figyelmet egy megoldandó problémára is. – A közfoglalkoztatásnak számos előnye mellett van egy hátulütője is, a betakarítási munkálatok során ugyanis sok esetben kézimunkaerő-hiány lép fel.

Román István megyei kormánymegbízott biztosította a gazdálkodókat arról, hogy a kormányhivatal mindenben segíteni fogja őket.

Az ország teljes területén

Miután Baracsi Endre, a megyei közgyűlés alelnöke is üdvözölte a megjelenteket, Papp Gergely, a NAK szakmai igazgatóhelyettese vette át a szót. Előadásában kifejtette: pontosan nem lehet tudni, hogy mit hoz az elkövetkező 10–15 év, de az biztos, hogy azok a kósza pletykák nem igazak, hogy 2020 után az unió teljes mértékben kivonul a mezőgazdaság támogatásából.

– A zöldítés során az ökológiai célterület mérete nem változik, azonban ezeken a területeken nem szabad 2018-tól növényvédelmi szereket használni. A KAP is biztosan változni fog, hiszen a Brexit mindenképpen hatással lesz rá – fogalmazott Papp Gergely.

Győrffy Balázs, a NAK országos elnöke a jégvédelmi rendszer kialakításának jelenlegi helyzetéről beszélt. Kiemelte: várhatóan jövő május elsején a rendszert élesítik, ezzel Magyarország lesz az egyetlen európai ország, ahol a jégvédelmi rendszer az ország teljes területét lefedi.

KM-TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában