Helyi közélet

2017.09.05. 19:01

Műanyag a Tiszában

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A PET Kupa keretében vett mintákból elvégezték hazánk első mikroműanyag-mérését.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A PET Kupa keretében vett mintákból elvégezték hazánk első mikroműanyag-mérését.

Magyarországon elsőként végzett mikroműanyag-vizsgálatot egy független laboratórium, az V. PET Kupa keretében vett víz- és üledékminták tanúsága szerint jelentős mennyiség található a Tiszában – számolt be a Laboratorium.hu.

Az eredmények szerint a Tiszában köbméterenként 4,9 darab 300 mikrométernél nagyobb, de 2 mm-nél kisebb, míg 62,5 darab 15 és 300 mikron közé eső részecske található. A leggyakoribb kimutatott műanyagfajták a polipropilén, politetrafluoretilén (teflon) és a polietilén voltak. Az üledékminták eredményei alapján egy kilogramm tiszai üledék átlagosan 1,76 darab mikroplasztikot tartalmaz.

– Az eredmények megerősítik azt a feltételezést, hogy a kisebb méretű mikroműanyagok nagy mennyiségben fordulnak elő a környezetben – fogalmazott Bordós Gábor, a WESSLING Hungary Kft. projektmenedzsere.

Az emberre nem veszélyes

Egyelőre globálisan sem állnak rendelkezésre az adatok a mikroműanyag-szennyezés hatásainak felmérésére, ennek ellenére több tanulmányban is megkongatták a vészharangot. Kimutatták, hogy a részecskék bekerülhetnek az élőlények tápcsatornájába, szöveteibe, s különböző elváltozásokat okozhatnak. További kockázat a műanyag­gyártás során használt adalékok kioldódása és a le nem bomló, valamint rákkeltő szennyezőanyagok megkötése a mikroműanyagok felületén.

A szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy a felszíni vizek mikroműanyag-tartalma az emberi egészségre jelen ismereteink szerint közvetlen veszélyt nem jelent, a folyó vízitúrázásra és – a kijelölt strandokon – fürdésre továbbra is alkalmas.

– A PET Kupa csapata – a tiszai szemétszedésen túl – folyamatosan dolgozik a hulladékprobléma okainak megszüntetésén. Ehhez szükséges, hogy a felhalmozott ismeretek, mérési eredmények határon túlra is eljussanak, ahonnan a folyó a legtöbb hulladékot szállítja – kommentálta az eredményeket Hankó Gergely, a kupa projektvezetője, aki hozzátette, hogy nemzetközi pályázatot nyújtanak be a szemléletformálás érdekében, és igyekeznek a kormányzat, illetve a hatóságok segítségével megkeresni a leghatékonyabb megoldásokat.

KM


A mikroműanyagról

Mikroműanyagnak az öt milliméternél kisebb, a környezetbe kerülő műanyagdarabokat nevezik. Természetes vizeinkbe két fő úton kerülhetnek be: a szintetikus szövetből készült ruhák mosásából és a kozmetikai szerekből a szennyvíztisztítókon keresztül, valamint a környezetbe került hulladékok fizikai-kémiai aprózódása útján. Előfordulásuk kutatása az utóbbi öt–tíz évben a tudományos érdeklődés középpontjában áll, azonban eddig elsősorban tengeri környezetben végeztek vizsgálatokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában