Helyi közélet

2017.09.26. 15:55

Nemzetegyesítés – ünneppel

Aranyosapáti - A nemzeti összetartozás egyik bázisa lett Aranyossziget.

Aranyosapáti - A nemzeti összetartozás egyik bázisa lett Aranyossziget.

Évente több nagyszabású rendezvény helyszíneként hívja fel magára a figyelmet Aranyosapá­tiban Aranyossziget, ahol mindemellett rendszeresen szerveznek gyermek- és ifjúsági táborokat. Legutóbb a X. Európai Kultúra Napja eseménysorozatába kapcsolódott be a rendezvénycentrum, ahol programindítóként egy nemzetegyesítő eseménynek, a Kulturális Önkéntesek Napjának adtak örömmel helyet.

Egy maréknyi szülőföld

A „lelki kötődéseink” ápolására hivatott rendezvényre Székelyföldtől, Kárpátalján át Németországig, Bács-Kiskun megyétől Kassán át Svédországig, vagyis a világ szinte minden tájáról érkeztek vendégek. A görögkatolikus templomban, Kocsis István lelkész igehirdetésével kezdődő esemény ezúttal is a Kultúra Lovagrendje Emlékparkjában folytatódott, ahol azoknak a lovagoknak az emlékoszlopát koszorúzták meg, akik az elmúlt évben távoztak az élők sorából.

– Többen a szereplésükkel járultak hozzá az ünnepi hangulathoz – mondta el lapunknak Nick Ferenc, a találkozó házigazdája. – A Budapestről érkezett fafaragó és előadóművész, Frech Gábor egy verssel, a pálházai Tóth László népdalénekes pedig énekszámmal örvendeztette meg a közönséget, s az elhunyt lovagok emlékere – immár 148. alkalommal – az Emlékezet harangja is megszólalt.

– S miután a hagyományoknak megfelelően ismertettük az alapítványunk határozatát, s a Bazsalicska Citerazenekar is előadta műsorát, a hozzátartozók koszorút, virágokat és egy maréknyi szülőföldet helyeztek el a kopjafák tövében – sorolta Nick Ferenc.

Természetesen ezzel még nem volt vége az ünnepségnek, ugyanis a helyi egyházi vezetők áldását követően a Mikoláról érkezett Higyed István református lelkész Jókai Annáról tartott emlékező beszédet, a kecskeméti Kovács István József pedig – aki szintén a Magyar Kultúra Lovagja címet viseli – felolvasta az emlékoszlopokhoz írt fohászát.

A Felső-Tisza Völgye Minőségi Védjeggyel kitüntetett vámosatyai Gyöngyvirág és a gelénesi Búzavirág Kórus énekszáma előtt a Zörej zenekar gondolatai is hangot kaptak, amelyeket levélben küldtek el a tagok az ünneplőknek. A továbbiakban a Falvak Kultúrájáért Alapítvány segítő önkénteseinek az emlékét idézték fel ugyanilyen tisztelettel, s hajtottak fejet a felállított emlékoszlopok előtt.

Műsorra zártak

Az esemény második felében színes kulturális összeállítással folytatódott az ünneplés az alkotó- és közösségi háznál, ahol az emlékparkban fellépőkön kívül közreműködött Vojnahij László és Kovács Anikó is, az előbbi Vásárosnaményból, az utóbbi Fülpösdarócról érkezett.

A napot a Magyar Kultúra – úrhidai – Apródjának, Frech Gábornak és Hegedűs Gergőnek az estje, valamint a Bazsalicska Citerazenekar műsora, illetve egy olyan történelmi megemlékezés zárta, amelyet a helyi művelődési házban tartottak.

– Fontos elmondani azt is, hogy 21 év után ismét Aranyos­apátiban köszönthetjük a néhai Nagy Menyhért alapította Keleti Kulturális Konszern egykori tagjait, akik örömmel kapcsolódtak be a Kárpátok Művészeti és Kulturális Egyesülete és a kárpátaljai Révész Imre Társaság festőművészeit egy fedél alá fogadó, hétfőn nyíló nemzetközi festőtáborba – egészítette ki a felsoroltakat Nick Ferenc.

KM-MJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában