Helyi közélet

2017.09.25. 07:51

Nemzetegyesítő ünnep Aranyosszigeten

Aranyossziget - A X. Európai Kultúra Napja eseménysorozatának programindító eseményeként rendezték meg a Kulturális Önkéntesek Napját az Aranyosapátiban található Aranyoszigeten.

Aranyossziget - A X. Európai Kultúra Napja eseménysorozatának programindító eseményeként rendezték meg a Kulturális Önkéntesek Napját az Aranyosapátiban található Aranyoszigeten.

Székelyföldtől, Kárpátalján át Németországig, Bács-Kiskuntól Kassán át Svédországig érkeztek vendégek a nemzetegyesítő eseményre. A lelki gyökereink ápolásával a görögkatolikus templomban vette kezdetét az ünnepi program, ahol igét hirdetett Kocsis István tisztelendő, amely a Kultúra Lovagrendje Emlékparkjában folytatódott, ahol felavatták a kultúra elmúlt év során elhunyt lovagjainak emlékoszlopait. Az eseményen bemutatkozott szavalattal Frech’ Gábor (Budapest), énekkel Tóth László (Pálháza), majd 148 alkalommal (valamennyi elhuny lovag emlékére) megszólalt az „Emlékezet” harangja. Az alapítvány Határozatának ismertetését követően a dabasi Bazsalicska Citerazenekar énekkel járult hozzá a bensőséges hangulat fokozásához, amelyet a hozzátartozók által elhozott és az emlékoszlopokhoz elhelyezett szülőföld, koszorú és virágok fokoztak. A helyi vallási vezetők – Kocsis István gr. kat. tisztelendő, és nt. Pocsi Gyula ref. Lelkész – szentelése és áldását követően nt. Higyed István ref. lelkész (Mikola) Jókai Annára emlékezett, majd a kecskeméti Kovács István József a Magyar Kultúra Lovagja: a lovagi emlékoszlopokhoz írt versét olvasta fel, végül az egyházashetyei Zörej Zenekar leveléből idézett a házigazda, Nick Ferenc mkl. A lovagi oszlopok avatását a Felső Tisza Völgye Minőségi Védjeggyel kitüntetett vámosatyai Gyöngyvirág és a gelénesi Búzavirág Kórus közös énekcsokra zárta.

A Falvak Kultúrájáért Alapítványnak segítő önkénteseket megörökítő emlékoszlopról Zsuk Bernadett szólt, majd a hozzátartozók és barátok helyezték el a megemlékezés koszorúját. A programot Frech Gábor szavalattal és Tóth László énekkel színesítette.

A közös ebédet hangulatos kultúrprogram követte, amelyet az avatás során közreműködők mellett Vojnahij László (Vásárosnamény) és Kovács Anikó (Fürtösdaróc) adott. A napot Aranyosszigeten az Úrhidáról érkezett Hegedüs Gergő a Magyar Kultúra Apródja zenés estje, a vámosatyai művelődési házban történelmi megemlékezés, valamint a Bazsalicska Citerazenekar és Frech’ Gábor estje zárta.

A 10. Európai Kultúra Napja a Kárpátok Művészeti és Kulturális Egyesület és a kárpátaljai Révész Imre Társaság festőművészeinek nemzetközi táborával folytatódik Aranyosszigeten, amelyen 21 év után ismét köszönthettük Aranyosapátiban a néhai Tiszai Nagy Menyhért által alapított egykori „Keleti Kulturális Konszern” tagjait.

- Nick Ferenc -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában