Helyi közélet

2017.09.19. 11:48

Széchenyi Kártya: emelik a tétet

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Egyre növekszik az igény a magasabb hitelösszegek iránt megyénkben is.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Egyre növekszik az igény a magasabb hitelösszegek iránt megyénkben is.

A Széchenyi Kártya Program legtöbb hiteltípusában 100 millió forintra emelik a felvehető maximális hitelkeretet – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a KAVOSZ Zrt. ünnepségén, amelyen átadták a 250 ezredik Széchenyi kártyát. Lapunk arra kérte két megyei érdekképviseleti szerv, illetve egy nyíregyházi vállalkozás vezetőjét, gazdasági szempontból kommentálják a hírt.

– A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában a Széchenyi Kártya Program keretén belül 2012 óta 2315 vállalkozás hitel­igényét fogadtuk be – kezdte tájékoztatását Nagyné Varga Katalin, a kamara főtitkára. Hozzátette: az összes kihelyezett hitelállomány megközelíti a 15 milliárd forintot, szeptember elején már most meghaladták a tavalyi évben a hitelek 90 százalékát.

– Termékeink közül a legnagyobb igény a Széchenyi Kártya Folyószámlahitel iránt mutatkozik, amely főként a mikrovállalkozásoknál népszerű. A vállalkozások 36 százaléka a legkisebb hitel­összegekre jogosult, ami 500 ezer forinttól 4 millió forintig terjed – közölte Nagyné Varga Katalin. Szerinte fejlődést generálhat a hitelösszeg mostani emelése, ugyanis egyre fokozódik az érdeklődés a nagyobb hitelek iránt.

– A vállalkozók igényeit figyelve keresettek a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában a magasabb hitelösszegek, de még így is elenyésző azon vállalkozások száma, amelyek jogosultak lesznek a magasabb hitelekre – mondta a főtitkár.

Egyszer már élt a lehetőséggel

– Örömteli a hír, mindenféleképpen szimpatikus a kormány hozzáállása a kkv-khez, hiszen ez a szektor a foglalkoztatásában és a munkaerő-megtartásban is óriási szerepet vállal. Számukra a Széchenyi Kártya Hitelprogram egy jó lehetőség folyószámlahitelként mind rövid távú, mind pedig hosszú távú céljaik megvalósításához. A személyes garanciavállalást egy kissé szigorúnak tartom, fedezetként jobb lenne a saját cégek ingatlanja. A cégem egyszer élt a lehetőséggel, rövid időre, elég gyorsan vissza is fizettem – árulta el lapunknak Terdik János, a Termaschinen Kft. ügyvezető igazgatója, aki hozzátette: a Széchenyi Kártya egy jó ­lehetőség a fejlesztési célokra is.

Jobb lenne normatív alapon

– A kkv-knak nyújtott állami támogatásoknál jó lenne, ha normatív alapon ítélnék oda a támogatást, a teljesített export arányának megfelelően. Ez tovább fokozná az ország exportképességét. Szerintem ez igazságosabb elosztási rendszer lenne a mostani gyakorlatnál – említett egy cégének fontos szempontot Terdik János, aki az export­orientált pénzügyi gazdálkodás bevezetését legalább olyan nagyságrendűnek tartja, mint a Széchenyi Kártya eredményeit.

Ösztönzi az exportot

– Az Magyar Nemzeti Bank devizaárfolyam-politikája abszolút ösztönzi az exportot, részben korlátozza az importot, mely az ország devizatartalékainak a növekedését is eredményezi. Így ez kedvező az ipar, a mezőgazdaság és az idegenforgalom számára is. Ez az én cégem számára azt jelenti, hogy a nagyon nyomott árú német exportkövetelmények mellett is, de eredményesen tudunk gazdálkodni – tette hozzá a Termaschinen Kft. ügyvezetője.

A VOSZ szemüvegén át

– A Széchenyi Kártya 2002-ben indult útjára, Demján Sándor javaslata alapján és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) kezdeményezésére. A 15 év alatt országosan összesen 1 841 milliárd forint összegű hitelt helyeztek ki, ez összesen 258 ezer hitelszerződést jelent – kezdte reagálását Czomba Csaba, a VOSZ Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezetének az elnöke. Beszélt arról lapunknak, hogy a VOSZ megyei irodája a 2016-os év végéig 5519 darab, 45,55 milliárd forint összegű hitelszerződést vitt végig. A Széchenyi Kártya Folyószámlahitel maximális hitelösszege kezdetben 1 millió forint volt. A hitelkeret az elmúlt 15 évben többször emelkedett: 2003-ban 5 millió, 2004-ben 10 millió, 2006-ban 25 millió, 2015-ben 50 millió, és most, 2017 őszén 100 millió forintra. A jelenlegi 100 millió forintos hitelösszeg elsősorban a nagyobb árbevétellel rendelkező vállalkozásokat érinti, hiszen a bankok által a elvárt számlaforgalom a hitelösszeg 5-6-szorosa, vagyis 5-600 millió forint – szolgált számadatokkal Czomba Csaba.

KM-TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában