Helyi közélet

2017.09.20. 18:15

Szociális munkát tanulnak a Szíriából érkező diákok

Nyíregyháza - A mesterképzésen megszerzett tudásukat a hazájukban hasznosítják majd.

Nyíregyháza - A mesterképzésen megszerzett tudásukat a hazájukban hasznosítják majd.

– Magyarország biztonságos ország, a Debreceni Egyetemnek nagyon jó híre van és az egészségügyi szociális munka mesterképzés pont a profilunkba vág – mondta Huda Salman és Tamam Habib arról, miért Nyíregyházát választották tanulmányaik helyszínéül. Mindketten Szíriából érkeztek, gyógyszerészdiplomájuk mellé az egészségügyi kar angol nyelvű mesterképzésén két év alatt olyan szakemberekké válnak, akik az egészség- és társadalomtudományok területén megszerzett elméleti és módszertani ismereteik birtokában képesek lesznek az egészségügyi és szociális problémák kezelésére a szakmai, a társadalmi és az ágazatközi együttműködés során.

Tamam hangsúlyozta: szakmai célja, hogy a mesterképzés után Szíriában non-profit szervezeteknél hasznosítsa az itt tanultakat. Másik terve, ha lehetőség lesz rá, a Debreceni Egyetem Doktori Iskolájában megszerzi a tudományos fokozatot is, majd otthon a tudományos életbe szeretne bekapcsolódni, egyetemeken tanítani. A képzéstől azt is várják, hogy részt vehetnek az egészségügyi és szociális szervezetek munkájában, s látva a problémákat, megismerve a jó gyakorlatokat, azt a hazájukban is hasznosítani tudják. Huda és Tamam beszéltek arról is, hogy nagy a szíriai fiatalok felelőssége, hiszen nekik kell egy új, biztonságos, boldogabb, virágzóbb Szíriát építeniük, amiben nagyon fontos szerepe lesz a sokrétű tudásnak. Mosolyogva jegyezték meg: már tanulják a magyar nyelvet, és amióta megérkeztek, azt tapasztalják, hogy a magyarok, a nyíregyháziak kedves és segítőkész emberek.

Már van alapdiplomájuk

– Nagyon örülünk, és a karunk rangját is tovább emeli, hogy elindíthattuk az első angol nyelvű mesterképzésünket – fogalmazott a keddi, a külföldi diákokat és a képzést bemutató sajtótájékoztatón dr. Semsei Imre, a kar dékánja.

Elmondta, Szíria mellett Egyiptomból, Bangladesből, Jordániából és Nigériából érkeztek, érkeznek diákok, hogy két év alatt a mesterszakon megszerezzék második diplomájukat. A távlati tervekről elhangzott: szeretnék az angol nyelvű képzést ápoló szakon is beindítani, hiszen van igény rá, s mind egészségügyi, mind szociális területen a duális képzésben is részt vennének.

– A mesterképzésünkre főként uniós országon kívüli, már alapdiplomával rendelkező jelentkezőket vártunk, a nyári felvételi elbeszélgetés után döntöttünk arról, kik nyertek felvételt – említette dr. Szoboszlai Katalin tanszékvezető docens. A 11 diákból tíz ösztöndíjasként, egy pedig önköltséges hallgatóként vesz részt a képzésben.Mindannyian szeretnék majd hazavinni az egészségügyi szociális munkát, hiszen ennek, de a szociális munkának sem igazán van előzménye a hazájukban.

KM-BM


Magyarul Kárpátalján

– Szintén újdonság az idei tanévben, hogy a határon túl élő magyar fiatalok felsőfokú képzését szolgáló program keretében elindult az ápolóképzés Beregszászon – erről már dr. Sárváry Attila oktatási dékánhelyettes beszélt.

– A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán két új oktatótermet is kialakítottak az új, (az intézményben az első) egészségtudományi képzésnek. A felvételi után 13-an nappali, 15-en pedig levelező tagozaton kezdhették meg tanulmányaikat. Míg a gyakorlati képzést minden esetben a főiskolán tartják meg az oktatók, az elméleti tananyag átadásában már új infokommunikációs technikákat is igénybe vesznek – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában