Helyi közélet

2017.09.07. 08:14

Több száz megyei név a NAV szégyenlistáján

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Van olyan adós, aki 1,4 milliárd (!) forinttal tartozik a NAV-nak.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Van olyan adós, aki 1,4 milliárd (!) forinttal tartozik a NAV-nak.

A NAV legfrissebb adóslistáján összesen 1880 cég neve és székhelye olvasható, közülük huszonkilenc Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei. A legtöbb, szám szerint 19 nyíregyházi, de olvashatjuk csengerújfalui, mándoki, ibrányi, kislétai és teremi vállalkozások nevét is – a 100 millió forintnál is több pénzzel tartozó cégek építőiparral, ingatlanforgalmazással, vagyonvédelemmel és nyerőautomata-üzemeltetéssel foglalkoznak, de egy alapfokú táncművészeti iskola is szerepel a legalább 180 napja nem fizetők között.

A tartozást görgető magánszemélyek 2258-an vannak, közülük közel 250-en a megyénkben élnek. Huszon­nyolcan a megyeszékhelyen laknak, Tiszabecset kilencen, Tiszaszentmártont, Mátészalkát és Nyírbátort nyolcan-nyolcan, Kisvárdát heten, míg Zsurkot hatan képviselik. Az egyéni vállalkozók listáján 714 név olvasható, negyvenheten megyeiek, a legtöbben ez esetben is nyíregyháziak. A hatóság a jelentős összegű adóhiányt felhalmozók nevét és címét is közzéteszi. A tizenhetes összesítésbe 350 millió feletti tartozással lehetett bekerülni, a „győztes” egy budapesti hölgy, akinek oroszos hangzású a neve és aki 1,4 milliárd (!) forinttal tartozik az államnak – a listán nincsenek megyei cégek vagy magánszemélyek.

Ellenőrzés során derül ki

A témával foglalkozva mindig felmerül a kérdés: hogy fordulhat elő, hogy ilyen nagyságrendű tartozások halmozódjanak fel, mit tesz ez ellen a hatóság?

Magyar Norbert, a NAV megyei igazgatóságának szóvivője lapunknak elmondta: a közzétett hátralékok tipikusan nem lassan, fokozatosan gyarapodva képződnek, szinte kivétel nélkül egy-egy adóhatósági ellenőrzés során állapítja meg ezeket a NAV.

– A tőketartozás és a szankciók összeadódnak, és a jogerőre emelkedést követően jelennek meg az adózó adófolyószámláján.

Ha az adózó nem fizeti meg az esedékességig a tartozást, haladéktalanul végrehajtási eljárás indul. Így „egyik napról a másikra” 10, illetve 100 millió forintot meghaladó hátralékok keletkeznek, melyek behajtását soron kívül kezdi meg a NAV. A június végi adatok szerint 29 megyei cégnek van 100 millió feletti adóhátraléka – ezek közül 19 felszámolás alatt, 5 kényszertörlés alatt, 1 pedig végelszámolás alatt áll, és már csak 4 cég működik. A tartozások nagy része revíziós megállapításokból, jövedéki bírságból, valamint az adózók által beadott bevallásokból tevődik össze – mondta el a szóvivő.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában