Helyi közélet

2017.09.08. 14:51

Új formában, de továbbra is probléma az analfabetizmus

Nyíregyháza - Manapság a digitális „írástudatlanság” jelent gondot a magyar társadalomban.

Nyíregyháza - Manapság a digitális „írástudatlanság” jelent gondot a magyar társadalomban.

A legtöbb ember számára nem jelent gondot az írás és az olvasás „tudománya” – legalábbis az anyanyelvén, de még mindig sokan vannak, akik számára ismeretlen ez a világ. Az UNESCO 1965-ben szeptember 8-át az analfabetizmus elleni küzdelem napjának nyilvánította.

Az analfabetizmus az írástudás hiányát jelenti, vagyis azt, hogy egy felnőtt ember nagyon rosszul, vagy egyáltalán nem tud írni-olvasni. A legutóbbi népszámlálás adatai szerint Magyarország népességének 1-2 százaléka analfabéta, vagyis egyáltalán nem tud, avagy elfelejtett írni, olvasni. Ez a szám nem kétségbeejtő, az viszont annál inkább, hogy a Magyar Tudományos Akadémia 2014-es becslése szerint a lakosság negyede tartozik a funkcionális analfabéták közé. Utóbbi esetben olyanokról beszélünk, akik kibetűzik, elolvassák a szavakat, de nem értik meg a jelentésüket, nem képesek a saját örömükre olvasni. Az új felfogás szerint funkcionális analfabétának tekinthető a 21. században az, aki nem beszél nyelveket, nincs jogosítványa, nem jártas az internet, az okoskütyük világában.

A Tiszadobon élő, nyolcvanas éveiben járó Galyas Gábornéval a legutóbbi országgyűlési választások alkalmával ismerkedtünk meg. A szavazófülkébe tartó Gizike néninek nem csak azért volt szüksége kísérőre, mert nehezére esett a járás, bizony, az olvasással is hadilábon állt. – A mi fiatal korunkban főleg a munkáról szólt az élet, nem a tanulásról, nehéz idők jártak akkoriban. A leírások, használati útmutatók, hivatalos értesítések elolvasásában a gyermekeim, unokáim segítenek. Stella, a szemem fénye rendszeresen felolvas nekem esténként a Bibliából. A televíziónak hála, így sem maradok le a közéleti, politikai hírekről, kikapcsolódásként sorozatokat nézek – mesélte Gizike néni.

KM-PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában