Helyi közélet

2017.09.18. 17:18

Világszerte elismerik a kórusokkal végzett művészeti munkáját

Kisvárda - Szabó Dénes Kossuth–díjas karnagy, zenepedagógus vette át munkássága elismeréseként a XXIII. Tőkés–díjat a kisvárdai Tőkés László Alapítvány Kuratóriuma döntése értelmében.

Kisvárda - Szabó Dénes Kossuth–díjas karnagy, zenepedagógus vette át munkássága elismeréseként a XXIII. Tőkés–díjat a kisvárdai Tőkés László Alapítvány Kuratóriuma döntése értelmében.

A díjátadás szeptember 17–én, vasárnap délután volt a Kisvárdai Református Templomban. A díjátadást megelőző istentiszteleten, Százvai László kisvárdai református vezető lelkész köszöntötte a megjelenteket. Igét hirdetett Főtiszteletű Tőkés László református püspök, EP képviselő.

A kuratórium döntését a kuratórium tagja, Kerekes Miklós Ajak város polgármestere ismertette.

A 28 évvel ezelőtt (1989. november 22.) alapított Tőkés László Alapítvány Alapító Okiratának harmadik pontjában a következők olvashatók. „Egyéni díj adományozását annak a személynek, aki a magyarság helyzetét életművével (tudományos, művészeti, politikai, vallási, humanitárius cselekvések) jelentős mértékben segíti, fejlődését előmozdítja.”

Laudációt mondott Berkesi Sándor karnagy a Debreceni Kántus nyugállományban lévő vezetője. Laudációjában többek között a következőket mondta.

Ha embert nevelsz, a jövőt építed

– Szabó Dénes Nyíregyházán történelmet írt. Egy olyan énekes műhelyt épített fel, amelynek csodájára járnak, akik meglátogatják itthonról és a világ különböző részeiből. Különösen, ha kórusait hallgatják a koncerteken, vagy a versenyeken… Egy ősi keleti tanítás úgy tartja, hogy a tervezésnek három dimenziója létezik. „Ha egy évre tervezel, magot szórj, ha tízre, fát ültess, ha embert nevelsz, a jövőt az örökkévalóságot építed”. Ezt a harmadik dimenziót valósította meg Nyíregyházán a Kodály Zoltán általános iskolával Szabó Dénes.

Szinte lehetetlen felsorolni a Szabó Dénes vezette kórusok koncertjeit szerte a nagyvilágban, a bemutató kórus próbákat, kurzusokat, zsűrizéseket, rádió– és tv felvételeket, CD-ket. Művészi munkája elismeréséül megkapta egyebek mellett a Liszt Ferenc-, a Bartók Béla–Pásztory Ditta–, a Kossuth– és a Magyar Örökség–díjakat… Végezetül mai kitüntetettünknek a Kossuth–díjas Szabó Dénesnek, a Nemzet Művészének, a Magyar Művészeti Akadémia tagjának kerek hetvenedik születésnapjának évében megköszönve Kodály Zoltán szellemében végzett iskolaépítő misszióját, azt kívánom, hogy a Tőkés László–díj adjon erőt, bátorítást, kitartást további nemzedékeket nevelő példamutató munkálkodásához.

–Éltesse, szeresse Isten sokáig! Jókívánságaimat Arany János szavaival foglalom össze: „Nép, mely dicsőt, s magasztost így magasztal, van élni abban hit, jog és erő!”– mondta laudációja befejezéseként Berkesi Sándor Liszt Ferenc–díjas karnagy.

Díjátadás – köszöntés

A laudációt követően Lengyel Szabolcs a Kuratórium elnöke adta át a XXIII. egyéni Tőkés–díjat Szabó Dénesnek. Ezt követően Lengyel Szabolcs, Kótics Ferenc kisvárdai grafikus által készített grafikákat adott át, Szabó Dénesnek, Tőkés Lászlónak, Berkesi Sándornak, valamint Százvai Lászlónak a Kisvárdai Református Gyűlekezet vezető lelkipásztorának.

Baracsi Endre a Megyei Közgyűlés alelnöke köszöntötte megyénk első Tőkés–díjasát, aki többek között a következőket mondta Szabó Dénes munkásságáról.

–Házat építeni a hazában, Szabó Dénes házat épített munkásságával a zenében.

A díjátadás előtt, s közben is a Cantemus kórus tagjainak csengő hangú, elvarázsló éneke emelte az átadó ünnepség hangulatát. Végezetül pedig igazi csodában részesítették a résztvevőket fent a karzaton és a templomban lévő énekkar tagjai, több kórusművet is bemutattak.

Az ünnepi díjátadó a Szózat hangjaival ért véget. Ezt követően kértünk rövid interjút a Tőkés–díjas Szabó Dénestől.

–Mit jelent Önnek a most átvett Tőkés–díj?

–A díj, a díjak átvétele mindig nagy lelki tehert jelent. A Tőkés–díj azok közé tartozik, amelyeket nagyon megfontoltan kell átvenni. A kuratórium mindig nagyon elgondolkodik rajta, s úgy látom, hogyha megnézzük az eddigi 22 díjazottat, akkor szinte remegő lábakkal jön az ember a díjat átvenni. Vajon érdemes vagyok én erre? Mit jelent ez az újabb díj? Újabb kötelezettséget? Bizony ez ma is sokszor eszembe jutott. Azt gondolom, hogy eddig sem jártam más utakon, s ahogy tréfásan fogalmaztam a díj átvételét követően, ezt az ítéletet magamra nézve elfogadom és végrehajtom. A személyes találkozásunkkor mondtam Lengyel Szabolcsnak, hogy szeretném megtisztelni a résztvevőket azzal, hogy ajándékot is hozzunk számukra. A gyerekek /a Cantemus kórus tagjai/ aranyosak voltak és eljöttek. Meghatottan és szépen énekeltek Úgy gondolom, hogy mivel volt a tarsolyunkban mit énekelni s a pillanat atmoszférája szűrte lehetőségeken válogatva mindig aktuális volt, amit Ők elénekeltek. Olyannak tűnt, mintha ezt előre megterveztük volna. Természetese erről szó sem volt– mondta végezetül megyénk első Tőkés–díjasa Szabó Dénes.

- Vincze Péter -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában