Helyi közélet

2017.10.10. 16:09

A kötődő nevelésé a főszerep

Nyíregyháza - Megkezdődött a Nemzetközi Babahordozó Hét a megyeszékhelyen.

Nyíregyháza - Megkezdődött a Nemzetközi Babahordozó Hét a megyeszékhelyen.

– Nézzük meg a halacskákat? – kérdeztem újdonsült barátnőmtől. „Ühüm!” – bólintott jelentőségteljesen, cumiját hanyagul a szája bal sarkába csapva. Megismerkedésünk gyors volt, éppen csak beléptem a Móricz Zsigmond megyei könyvtár konferenciatermébe, éreztem, hogy egy aprócska kéz csúszik a tenyerembe. Kész, ennyi volt, engedelmesen mentem Mira után mindenhová: kanyarogtunk a társalgó kerek asztalai között, megvizsgáltuk az akváriumot, a fogasokat, és megnéztük az ablak engedte panorámát is. A göndör hajú, bogárszemű törpi kisvártatva már az ölemben ült és a jegyzetfüzetembe rajzolt a két év körüli Sárival együtt – bebizonyítva mindazt, amiről a szakemberek beszélnek a kötődő neveléssel kapcsolatban.

A mese és a játék terápia is

A Nemzetközi Babahordozó Hét hétfői nyitónapján dr. Ulrich Attila köszöntötte a kismamákat és az anyukákat.

– Nekem is van két gyermekem, akiket sokszor ringattam éjszakánként, míg az édesanyjuk pihent. Az, hogy az anyukák és az apukák mennyit játszanak a gyermekeikkel, meghatározza azok későbbi életét – mondta a megyeszékhely alpolgármestere, s hozzátette: az önkormányzat támogatja azokat a civil szervezeteket, melyek azért dolgoznak, hogy az elkövetkező generációk kiegyensúlyozott és boldog életet élhessenek.

– Gyakran felmerül a szülőkben a kérdés, hogy elegendő-e a baba megfelelő fejlődéséhez az otthoni játék, vagy vigyék el gyermeküket szakemberhez is – osztotta meg tapasztalatait az anyukákkal Dibáczy Zsuzsa klinikai szakpszichológus, s azon melegében megnyugtatta őket: ha figyelembe veszik a kicsik életkori sajátosságait és partnerek a játékban, nemcsak gyermekük szívét nyerik meg, hanem segítik azok kognitív és szociális fejlődését is. A gyermekek – a felnőttekhez hasonlóan – tudják, hogy mi a jó nekik, ahogy azt is, hogyan fejlesszék magukat is adott korban és élethelyzetben.

– Nem feledkezhetünk meg a fizikai szükségletek kielégítéséről sem, melyben jelentős az alvás szerepe is, hiszen a játék, az álom és a fantázia szorosan összekapcsolódik. A szülő feladata, hogy a játék során erősítse a készségeket, képességeket, melyeket a gyermek később alkalmazni tud – mutatott rá a szakember. Dibáczy Zsuzsa kifejtette: a játék funkciói a tájékozódás, ismeretszerzés, a benyomások rendezése, az élményfeldolgozás, az önkifejezés és a kommunikáció. Ha tartalom szerint szeretnénk osztályozni, akkor gyakorló-, szimbolikus, konstruáló, szabály-, komplex és speciális fejlesztő játékokat különböztetünk meg.

Bihari Albertné, a megyei könyvtár főkönyvtárosa a meseolvasás szerepéről szólva elmondta: a gyermek életében kiemelt szerepe van a mesének. Egyrészt befolyásolja a későbbi olvasási kedvet, másrészt fejleszti a beszédet, növeli a szókincset és a fantáziát, erősíti a szociális kapcsolatokat, segít az érzelmek megértésében és megélésében.

– A gyermek a meseolvasásnak köszönhetően megérti az összefüggéseket, átlátja az emberi kapcsolatokat, szembesül a valósággal, levonja az erkölcsi tanulságokat és alkalmazza is azokat. Fontos tudni azt is, hogy milyen élettani hatásai vannak a meseolvasásnak: azoknak a kicsiknek, akiknek rendszeresen olvasnak a szüleik, erősebb az immunrendszerük, kevésbé betegesek és gyorsabban meggyógyulnak – jegyezte meg a megyei könyvtár munkatársa.

Bemutatók, foglalkozások

– A Nemzetközi Babahordozó Hét alatt várjuk a szülőket, nagyszülőket, leendő apukákat, anyukákat a Nyíregyházi Babaklub Geduly Henrik utca 15/B alatti székházába, ahol szombatig számtalan programon, baba-mama foglalkozásokon, hordozással kapcsolatos termékbemutatókon, készségfejlesztő játékokban vehetnek részt, és egész héten tart a börze is, ahová a gyermek- és felnőttruhák mellett kézműves termékeket is hozhatnak a szülők. Szombaton pedig megünnepeljük a babaklub nyolcadik születésnapját – sorolta Hockné Dobod Adrienn, a Nyíregyházi Babaváró Klub vezetője.

Azok a kritikus pillanatok

Csikós Péter, a Nyíregyházi Egészségügyi Alapellátási Igazgatóság igazgatója a játékokban rejlő veszélyforrásokra hívta fel a figyelmet.

– Minden korosztálynak megvannak a kritikus pillanatai: amikor a gyermek először eszik szilárd táplálékot, akkor ott lebeg a félrenyelés veszélye, ha elindul, megnő a baleset, a sérülés lehetősége – ezekre pedig fel kell készülniük a szülőknek. Bár az idő arra rövid, hogy mindent megtanuljunk, ahhoz elegendő, hogy elmondjuk nekik, hol találnak megfelelő szakirodalmat az ismereteik bővítéséhez, felidézéséhez.

KM-CsA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában