Helyi közélet

2017.10.29. 15:37

A pápák és az ellenpápák

Avignon - A francianyelv-tanulók elmaradhatatlan leckéje a kis gyermekdal: „Sur le pont d’Avignon L’on y danse, l’on y danse”. Japán turisták próbálják nevetgélve énekelgetni, és még táncolnak is, ahogy a nótácska biztatja őket.

Avignon - A francianyelv-tanulók elmaradhatatlan leckéje a kis gyermekdal: „Sur le pont d’Avignon L’on y danse, l’on y danse”. Japán turisták próbálják nevetgélve énekelgetni, és még táncolnak is, ahogy a nótácska biztatja őket.

A híd a Rhone egyik partját köti össze a… nem a másikkal, mert a folyó közepén vége szakad. Közlekedésre alkalmatlan, mert hiába építették újra, mindig elvitte az ár. Látványosságnak annál inkább megteszi. Elég régi ahhoz, hogy csoda fűződjön az építéséhez. Egy Bénézet nevű pásztorfiúnak mondták meg az angyalok, hogy készítse el a terveit. A 22 ívből mindössze ez a négy maradt, bármennyire pártolta a gondviselés. Mindazonáltal az említett fiatalembert később szentté avatták.

Lenyűgöző méretek

A hídfő mögötti hatalmas gótikus katedrális már jobban állta a múló évszázadokat. A nyelvleckék után elővehetjük a történelemkönyvet. A 14. században hét évtizeden át hét pápa nem Rómából, hanem ebből a palotából irányította a katolikus egyházat. Pápák, ellenpápák, sőt párhuzamosan regnáló pápák, intrikák. Ha ezek a falak mesélni tudnának… Nem mesélnek. A telefonos applikációból hallgatják a látogatók teremről teremre a történelmet.

A pápák emlékét monumentális festmények idézik, a sírokon egész alakos reliefek mutatják, ki nyugszik a kövek alatt.

Lenyűgözőek a méretek. Vatikán Szent Péter katedrálisát mondjuk nem közelíti meg, de a kupola díszítményeit jobban látni teleobjektíven keresztül. A trónterem ragyogó aranyozása, a bíbor bársonyok tompa csillogása talán még az egykori pápát is meglepné, ha egy percre ideutazna az időben.

A világörökség része

Saint Bénézet hídja, az egyszerű dalocska, a pápák palotája a Rhone-parti városba csalogatja a kíváncsi embert az egész földkerekségről. Avignonban, az UNESCO Világörökség bejegyzett helyszínén nem éri csalódás a látogatót.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában