Helyi közélet

2017.10.02. 19:37

Ápolják a névadójuk emlékét

Nyíregyháza - Értékes közösséget kovácsolt össze a Móricz nevét viselő olvasókör.

Nyíregyháza - Értékes közösséget kovácsolt össze a Móricz nevét viselő olvasókör.

A XXI. században átalakul a könyvtárak funkciója, eredeti feladataik, a kölcsönzés és a tájékoztatás mellett egyre inkább közösségi térré válnak. Nincs ez másképp a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár esetében sem: az intézmény – ezernyi más kulturális program mellett – a Móricz Zsigmond Olvasókörnek is otthont ad.

– Sok emberrel beszélgettem könyvekről, irodalomról, így fogalmazódott meg a gondolat, hogy érdemes lenne szervezett formában is kicserélni az olvasásélményeket egymás között. Az ötletet szervezőmunka követte, s 2014 elején – a Magyar Kultúra Napja alkalmából – harminc taggal, a Móricz Zsigmond Kulturális Egyesület égisze alatt megalakult az olvasókör – elevenítette fel a kezdeteket az ötletgazda, dr. Bihari Albertné, s hozzáfűzte: hazánkban nem sok hasonló működik, ezért a nyíregyházi tapasztalatokat országszerte igyekeznek hasznosítani.

Növekvő népszerűség

– A témáink változatosak: kortárs irodalom, közismert klasszikusok éppúgy szerepelnek a repertoárban mint elfeledett, mellőzött remekművek. A témaválasztásnál figyelünk az évfordulókra, ünnepekre és a helyi írók, költők kultuszának ápolására is – tudtuk meg a körvezetőtől, aki az adott szerző életének rövid ismertetésével szokta megnyitni az összejöveteleket.

– Az olvasókör társelnöke a kezdetektől Gerliczki András irodalomtörténész volt – ő szakemberként közelítette meg az egyes irodalmi műveket –, gyakran hívunk meg írókat, kritikusokat, tanárokat, és rendszeres vendégünk Ilyés Péter előadóművész is, aki felolvasással szokta emelni a rendezvényeink fényét. Ezután kötetlenül beszélgetünk a művekről, szinte mindenki elmondja a véleményét – amelyet a saját élethelyzetükön vetítenek át –, s a hozzászólásokból végül egy színes kép alakul ki – ismertette a rendezvények lefolyását dr. Bihari Albertné, aki a havi összejövetelek során nemritkán biblioterapeuta végzettségét is kamatoztatja.

– A könyvtár jóvoltából a tagok kézbe is vehetik, akár ki is kölcsönözhetik a soros szerző műveit. Szerencsére egyre többen jönnek, s egyre aktívabbak, ami a meghitt légkörnek is köszönhető – itt ugyanis nincs rossz válasz, ezért olyanok is hallatják a hangjukat, akik egyébként nem szívesen szólalnak meg nyilvánosan – ismertük a meg a tartalmas kikapcsolódás növekvő népszerűségének egyik okát.

Móricz és Krúdy következik

A névadó emlékének ápolására kiemelt figyelmet fordítanak: legközelebb, október 4-én – az Országos Könyvtári Napok keretében – A boldog ember című Móricz-mű kerül majd fókuszba, október 17-én pedig az olvasókör Krúdy Gyulára emlékezik majd, születésének 139. évfordulóján.

Ezen alkalmak újdonságot is hoznak az olvasókör életébe: Gerliczki András feladatait ezen túl Csabai László író látja majd el.

KM-HP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában