Helyi közélet

2017.10.06. 14:53

Ballada a szerkesztőségben

Nyíregyháza - A megsárgult lapok őrzik a múltat, benne az aradi vértanúkról szóló éneket.

Nyíregyháza - A megsárgult lapok őrzik a múltat, benne az aradi vértanúkról szóló éneket.

Számtalan módon ápoljuk, óvjuk az aradi vértanúk emlékét, de tegnap igazi kincs akadt a kezünkbe, köszönhetően Háda Ferencnek és feleségének. Elhozták szerkesztőségünkbe a Kelet-Magyarország elődjeként jegyzett Nyírvidék 1930-as számát, amelyben az aradi vértanúkról szóló ballada olvasható. A korabeli tudósításból megtudható: a Nyírvidék felhívására Vida Kálmánné nyíregyházi lakos elküldte az elemi iskolában 25 évvel azelőtt (vagyis 1905-ben!) tanult ballada szövegét – egy másik olvasó, Jakobovits Anna pedig a szerkesztőségben el is énekelte.

A nagyapa gondosan megőrizte, beköttette az újságot." Háda Ferenc

– Az újság Nyíregyházán, az egykori Jóba nyomdában készült, ahol nagyapám, Urbán Ferenc volt az üzemvezető nyomdász – mondta el Háda Ferenc. Ám nem csak a gépekhez értett, a tollat is mesterien forgatta, rendszeresen publikált a Nyírvidékben, sőt: színdarabot is írt, amelyet előadott a nyíregyházi színház – idéztünk együtt tegnap régmúlt időket a Kelet-Magyarország szerkesztőségében a kedves házaspárral.

A nagyapa gondosan megőrizte, beköttette az újságot, amely apáról fiúra szállt – illetve lányra is, mert immár leányuk, Háda Barbara tulajdonában van ez a családi örökség. Átvészelt nehéz korszakokat, túlélt háborút, s a megsárgult lapok rendületlenül őrzik a múltat, benne az aradi vértanúk balladáját is.

KM-NyZs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában