Helyi közélet

2017.10.09. 09:14

Biotermesztők menetelése

Nyíregyháza - Szabolcstól Kovásznáig, onnan pedig a budapesti vásárvárosig hirdették az „öko ígét”.

Nyíregyháza - Szabolcstól Kovásznáig, onnan pedig a budapesti vásárvárosig hirdették az „öko ígét”.

Lelkesítő felvezetéssel Székelyföldön kezdődött a Keleti Kapu Ökotermesztők Egyesülete és az Ökológiai Termék Előállítók Klasztere szeptemberi nagy menetelése. A programsorozat következő állomása már Budapest volt, ahol a 78. OMÉK-on nem csupán kiállítók, de a X. Földész Fórumuk rendezői is voltak.

A Hungaro-durumrozs sikere

A gyönyörű Fogarasi-havasok hegyvölgyei településeinek népe szeptember 14–16. között ünnepelte az illyefalvi LAM Alapítvány születésének 25. évfordulóját.

A szervezet életében jelentős alkalmat egész napos előadás-sorozattal tették emlékezetessé, melyen anyaországi meghívottként előadást tartott a – nem mellesleg a közeli Bardóc településbe kapaszkodó gyökereihez is hazalátogatott – Bardócz Zsuzsa professzor, továbbá Márai Géza és a nyíregyházi székhelyű Keleti Kapu Ökotermesztők Egyesületének elnöke is.

Ratkos József egyesületi elnököt a szeptemberi „nagy menetelésről” kérdeztük.

– Illyefalván a mondandónk lényege a székelyföldi rendíthetetlen hiten alapuló helyben maradás, az anyanyelvtanítás és a gyermekáldás létkérdésein túl a mi egészséges élelmiszer-termelést segítő, anyaországi ajánlásainkban volt tetten érhető. A vasárnapi „Sepsiszentgyörgyi Forgatag” a bizonyítékát adta a háromszéki földészgazdák törhetetlen élni akarásának, továbbá annak, hogy tálcán kínálkozik az összefogás lehetősége, sőt szükségszerűsége a Nyírség, s a Három Határ Szeglet hasonló életszínvonalon élő, magyar ajkú földész családjaival.

– Kovásznát követően nem sokkal, 19-én már a 78. OMÉK-on talált bennünket. A kiállítók között találkozhatott a nagyszámú érdeklődő a tizenhat nyírségi földészgazdánkkal, akik a G. pavilon 100 négyzetméteres standján mutatták be, kínálták termékeiket szeptember 19–24. között. A klaszterünk működésének köszönhetően modellértékű volt a Hungaro-durumrozs sikeres, a nemesítéstől egészen a belőle készült pékáruk kóstolójáig átívelő bemutatója.

Kapcsolatépítési lehetőség

Az OMÉK harmadik napján tartották meg a K-pavilon „Zöld” termében a X. Földész Fórumot, amelyre nem kevesebb mint 230 szakember regisztrált előzetesen az országból, várva a tudós előadók adta lehetséges válaszokat a globális és lokális szinten egyaránt életminőség-rontó gondokra. Az akkreditált, hivatásos szaktanácsadók, valamint az állattenyésztő, növény-, zöldségtermesztő, háztáji termékeket előállító vállalkozók frissíthették ismereteiket a gyakorlati életet szolgáló, a hiteles előadóktól hallott innovációk sokaságával.

– Nagyszerű hozadéka minden ilyen rendezvénynek, hogy kapcsolatépítési és találkozási lehetőséget nyújt a magyarországi és külhoni magyar gazdáknak, ezzel előmozdíthatjuk a határon átnyúló gazdasági kapcsolatok érdemi építését is – fogalmazott a Földész Fórumot üdvözlő beszédében dr. Torda Márta, az FM Nemzetközi és Kárpát-medencei Kapcsolatok Főosztály Kárpát-medencei Együttműködés Osztályának vezetője – számolt be Ratkos József elnök a Keleti Kapu Ökotermesztők Egyesülete OMÉK-ra időzített nagyrendezvényéről.

- KM-GB -


Kitüntetést kaptak

A X. Földész Fórum rendezvényen az egyesület és klaszter elismerését vehették át:

Györgyné Kiss Katalin családi gazdálkodó Tiszakerecseny – termék-előállító kategóriában

Halász Mónika környezetvédő tanár, Terra’s egyesület Magyarkanizsa – életminőségünkért kategóriában

Orbán Miklós felnőttképzési koordinátor LAM Alapítvány Illyefalva – tanítás kategóriában

Smuk Tibor Julia Biomalom, Pásztó – feldolgozó-forgalmazó kategóriában

Szurovcsák Dóra Nyíregyháza – rendezvényszervező kategóriában

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában