Helyi közélet

2017.10.18. 15:36

Emlékezés a világnapra és a megalakulásra

Nyíregyháza - Fontos, hogy a betegek felismerjék és kezeljék a sokízületi gyulladást!

Nyíregyháza - Fontos, hogy a betegek felismerjék és kezeljék a sokízületi gyulladást!

A sokízületi gyulladásos megbetegedés, az arthritis megelőzésére és kezelési módjaira hívja fel a figyelmet a nemzetközi arth­ritisvilágnap, amelyet immár húsz esztendeje minden évben október 12-én tartanak meg.

Egyre többen szenvednek

Ezen a világnapon nagyobb figyelmet fordítanak arra, hogy felhívják a figyelmet a csontokat, izmokat és ízületeket érintő megbetegedésekre, amelyekben egyre többen szenvednek szerte a nagyvilágban.

1996-ban tartották meg először az arthritisvilágnapot.

A világnap célja tulajdonképpen az, hogy növekedjen a csontokat, izmokat és ízületeket érintő megbetegedések ismertsége mind a szakemberek, mind a laikusok körében, továbbá a lehető legnagyobb mértékű támogatás biztosítása a betegeknek a közvélemény és a döntéshozók befolyásolásával.

A mozgásszervi megbetegedések – köztük a reumatikus megbetegedések – világszerte növekvő népegészségügyi problémát jelentenek.

Komoly anyagi teher

Ezek a betegségek hosszan tartó, úgynevezett krónikus megbetegedések, melyek nem csupán az egyénre és annak közvetlen környezetére hatnak ki, hanem közvetetten a társadalomra is: a reumatikus megbetegedésben szenvedők többsége hosszabb távon elveszíti addigi munkakörét, sokan idő előtti nyugdíjazásra kényszerülnek. Nem beszélve még a betegség egyéb költségeiről: a kórházi ápolásról, a kezelésekről, valamint a gyógyszerekről.

– Mindez komoly anyagi ­teher mind a társadalombiztosítási kassza, mind a betegek számára – mondta el Fullajtár Andrásné, az Ízületi Betegek Szabolcs-­Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete ­elnöke a napokban tartott ­összejövetelükön, ahol először megemlékeztek a világnapról, majd a rendezvény végén előkerült a születésnapi torta is, hiszen két éve már annak, hogy egyesületbe tömörültek a különböző ízületi a betegséggel küzdő emberek.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában