Helyi közélet

2017.10.06. 14:18

Engesztelő imaestek Szalkán

Baktalórántháza, Mátészalka - Száz éve látták a pásztorgyermekek a jelenéseket Fatimában.

Baktalórántháza, Mátészalka - Száz éve látták a pásztorgyermekek a jelenéseket Fatimában.

Minden hónap 13-án, a fatimai jelenések napján Mátészalkán a ráckerti templomban gyülekeznek össze a hívek, zömében katolikusok, de felekezeti hovatartozás nélkül más vallású keresztények is, hogy a Szűzanya figyelmeztető szavai szerint imádkozzák a rózsafüzért és kiengeszteljék őt az elkövetett bűneik ellen.

Gyertyafényes körmenet

Május 13. és október 13. között jönnek zarándokok a környező településekről, többek között Baktalórántházáról, de a megyén túlról és a határon túlról is. Az imaesten népi imádságokkal kezdődik az ájtatosság, majd parakliszt és rózsafüzért imádkoznak a hívek. Ezután a hívek római katolikus szentmisén vesznek részt, majd az imaestet gyertyafényes, énekes körmenet és áldás zárja.

A történet szerint a szatmári esperesi kerületben 1994-ben Mátészalka fogadta a Magyarországra érkező fatimai vándorszobrot, ahová másfél napon keresztül az egész térségből érkeztek az emberek imádkozni. Ennek emlékére került egy fatimai Szűzanya-szobor a Ráckerti-templomba, majd az akkori plébános, néhai Miklós Dezső atya megszervezte és rendszeressé tette az engesztelő imaesteket.

A 2017-es év Fatima éve a katolikus egyházban, hiszen éppen 100 éve, hogy az első jelenések megtörténtek a portugáliai Fatimában a 3 kis pásztorgyerek szeme láttára.

A szeptemberi misén dr. Krakomperger Zoltán, a debreceni Szent Anna-székesegyház plébánosa, teológiai tanár volt azt est vendége. A befejező szertartáson – október 13-án – Felföldi László, a nyíregyházi Magyarok Nagyasszonya Társ-székesegyház plébánosa lesz a vendégszónok a mátészalkai rendezvényen.

- Némethné Csubák Éva -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában