Helyi közélet

2017.10.13. 11:40

Friss, jópofa, energikus mese

Nyíregyháza - Dézsi Darinka mögött sűrű szeptember, előtte pedig sűrű október áll, ám ezt a Móricz Zsigmond Színház fiatal művésze egyáltalán nem bánja, sőt!

Nyíregyháza - Dézsi Darinka mögött sűrű szeptember, előtte pedig sűrű október áll, ám ezt a Móricz Zsigmond Színház fiatal művésze egyáltalán nem bánja, sőt! Pénteken lesz a Diótörő herceg bemutatója, amelyben ő a főszereplő, Marika, aki a karácsonyra kapott játékai életre keltésével álmodik magának egy saját mesét, és miközben tartott a próbafolyamat, az Emilia Galottit is elő kellett vennie. Lessing darabjában ő játssza a címszerepet: egy fiatal hölgyet, aki az életét adja azért, hogy erkölcsi tisztaságát megőrizze.

– A darabot nemrégiben egy Szatmárnémetiben rendezett fesztiválon, a TranzitFeszten mutattuk be, ráadásul beugró kollégák is voltak, ami soha nem egyszerű. Ám mindannyian új dimenziókat fedeztünk fel bizonyos helyzetekben, illetve mondatokban, és azt éreztük: az előadásnak jót tett az eltelt idő – mesélte lapunknak a színésznő. Aki miközben a szatmárnémeti előadásra készült, már javában próbálta a Diótörő herceget, ami több szempontból is nagy kihívás volt számára: az egyik jelenetben még spicc-cipőt is kell húznia, és balett ugrás-forgás közben kell énekelnie. – Olt Tamás friss, jópofa, játékos és energikus mesét rendezett, nem hagyja, hogy a nézők akár csak egy percre is unatkozzanak – ez azzal jár, hogy mi, a színészek sem dolgozhatunk kímélő üzemmódban. A szövegben sok változás történt, ami szintén az előadás előnyére válik, hiszen ezek a mai korra utaló, például a Star Warst felvillantó beszúrások közelebb hozzák a történetet a nézőkhöz, akik szerintem nagyon fogják szeretni a Diótörő hercegünket – mondja Darinka.

Az, hogy a Star Wars elemei bekerültek a darabba, nem véletlen, Olt Tamás ugyanis nagyon szereti a filmet, az előadásba harci jeleneteket is adaptált. Azt mondja, fontos, hogy a gyerekek értsék és megértsék, amit látnak, ezért változtatta meg például az eredeti mesejátékban szereplő Fakardin kapitány nevét Fénykardinra: ezt ugyanis ismerik, míg fakardot ma aligha láthatnak. Meseszép az előadás látványvilága: ahogy halad előre a történet és színesedik a beteg kislány álma, úgy lesz egyre színpompásabb a színpadkép is, a különleges látványhoz a fények mellett a gyönyörű jelmezek is hozzájárulnak. A zenés, táncos darabot azonban nem csak emiatt érdemes megnézni, az üzenete is megszívlelendő: arra tanít, hogy a csodákra mindannyian képesek vagyunk, ehhez pedig nem kell más, csak szeretet.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában