Helyi közélet

2017.10.10. 08:15

Hiánycikk a téli tüzelő

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A lakosság jóval a fűtési idény kezdete előtt felkészült a télre, az akácfára és a lignitre van a legnagyobb kereslet.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A lakosság jóval a fűtési idény kezdete előtt felkészült a télre, az akácfára és a lignitre van a legnagyobb kereslet.

A napokban több országos híradásban is lehetett hallani arról, hogy tűzifahiány állt elő, mert a tavaszig kitermelt mennyiség nyár közepére majdnem elfogyott, és a hiány miatt – a tűzifa fajtájától függően – mintegy 5–15 százalék közötti áremelkedésre számíthatnak a melegedni vágyók. Körképünkben annak jártunk utána, mi a helyzet megyénkben, itt is elfogyott a fa? Mennyi és milyen fákat kaphatnak a vásárlók, s nem utolsósorban mennyiért? Vajon lesz-e elég tüzelő, s megyénkben is számíthatunk drágulásra? Miről árulkodnak a kínálati és a keresleti viszonyok?

Sokan már nyáron „fáztak”

– A tavalyi kemény tél miatt a tűzifa-felhasználás megugrott, a lakossági tűzifakészletek már az év elején megcsappantak. Az elhúzódó hideg időszak miatt – az előző évektől eltérően – a lakosság már az elmúlt fűtési szezon után elkezdett felkészülni a következő télre, májusban és júniusban is a szokványos mennyiséget jóval meghaladó tűzifaigények jelentkeztek – tájékoztatta lapunkat Vincze Nikolett, a Földművelésügyi Minisztérium sajtósa, majd így folytatta: – Nyáron is folyamatos volt a lakossági érdeklődés a tűzifa iránt, ezért a tűzifakészletek tovább csökkentek, ráadásul a természetvédelmi szabályok miatt vegetációs időszakban fakitermelés nem, vagy csak korlátozottan végezhető.

Jó hír viszont, hogy az illegális fakereskedelem megakadályozását célzó, a gazdaság kifehérítését elősegítő rendszerek (EUTR, EKAER) együttes alkalmazásának eredményeként jelentősen visszaszorult az illegális kereskedelem és tűzifaimport. Az állami erdészeti társaságok a fakitermeléseiket a jogszabályok szerint végezhető maximális kihasználtsággal végzik, felkészültek a szociális tűzifa biztosítására is, s mindent elkövetnek a megnövekedett lakossági tűzifaigények teljesítése érdekében – írta Vincze Nikolett.

A Farm tüzépen – hasonlóan a magyar egészségügyhöz – várólistát vezetnek. Varga Anita értékesítő sebészi pontossággal adott képet a jelenlegi helyzetről és árakról: – Mátrai dió szénből (2250 Ft/mázsa), borsodi (3690), orosz barna (5390) és orosz fekete (6190) szénből, valamint napraforgó brikettből (680 Ft/csomag) van készleten, a lignit (1940 Ft/mázsa) és az akácfa (kuglizva 3990 Ft/mázsa, rönk 3700 Ft/mázsa) viszont hiánycikk. Mintegy 400 má­zsára van előjegyzésünk mindkét tüzelőből, az igényeket igyekszünk mihamarabb, sorrendben teljesíteni, ám leghamarabb így is egy hónap múlva tudunk szállítani ezekből a vásárlóinknak. Bár a lignit ára a legkedvezőbb, sokan inkább a valamivel drágább, de magasabb fűtőértékű szénfajtára szavaznak – tette hozzá.

A Kovács tüzépen a hasított akác (5250 Ft/mázsa) a legkeresettebb tüzelő, de kapható tölgy (5000) és bükk (5000), valamint vegyes, hasábolt fa (3850) is. Szénfronton sincs készlethiány a nyíregyházi telephelyen: a lignit mázsájáért 1750, a borsodiért 2710, az orosz fekete szénért 6100 forintot kérnek.

– A jó fűtőértéke (3800-4200 cal) és a pénztárcabarát ára (730 Ft/10 kg-os csomag) miatt egyre keresettebb a brikett is – mondta el érdeklődésünkre Tóth Julianna, a cég értékesítője.

KM-HP,PI


Óvakodjunk a házaló faárusoktól!

A fűtési szezonban gyakran feltűnnek a tüzelőt árusító házalók. A rendőrség óvatosságra inti a tűzifavásárlókat:

A házaló árusok gyakran megkárosítják a gyanútlan embereket, amihez különböző módszereket alkalmaznak. Amennyiben újsághirdetés útján vagy házaló árusoktól vásárolnak, nagyobb az esélye annak, hogy csalás áldozataivá válnak. A túl kedvező vételárról szóló ajánlatoknál nem árt gyanút fogni, előfordul, hogy a megvásárolt – azaz kifizetett – mennyiség jelentősen elmarad a ténylegesen lepakolt fa mennyiségétől.

Csak akkor fizessék ki a fát, ha megnézték, hogy olyan minőségű, amilyet megrendeltek és a jelenlétükben mérték le!

A kiszállításkor idegeneket ne engedjenek be a házukba! A trükkös tolvajokként aposztrofált emberek szinte bármilyen indokkal próbálkozhatnak, hogy bejussanak otthonukba és értékeiket, pénzüket megszerezzék. A megyei rendőr-főkapitányság minden évben találkozik ilyen jellegű bűncselekményekkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában