Helyi közélet

2017.10.14. 09:40

Keresik az év gyümölcsét

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Lakatos Bertalan bemutatta nekünk azt a három fajtát, mely versenyben van.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Lakatos Bertalan bemutatta nekünk azt a három fajtát, mely versenyben van.

Az idén először, hagyományteremtő szándékkal indít szavazást az év gyümölcsfajtájáról a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. (MKSZN), mely Újfehértón is működtet kutatóintézetet.

Az év gyümölcsfajtája szavazás célja, hogy a versenyben lévő három fajta ismertebbé és közkedveltté váljon. A most induló verseny december végéig tart, a cég honlapjára kattintva bárki számára elérhető. A legtöbb szavazatot kapott gyümölcs 2018-ban központi helyet kap majd az MKSZN őshonos gyümölcsfajtákat népszerűsítő kampányában. A jelöltek: a fekete tányéralma, a berkenye és egy különleges meggy­fajta, a Pipacs1. Lapunk megkérte Lakatos Bertalant, mutassa be a szóban forgó három fajtát. A szakember elöljáróban elmondta: az ő szíve a Jonatán almához húz. A tuzséri Nagy Sándor Kertbarát Klub Egyesület elnöke reméli, a szabolcsi alma hamarosan visszanyeri régi fényét.

– A fekete tányéralma alkalmas az ősrégi és az ökoter­mesztésre is, könnyen alkalmazkodik a környezetéhez, szinte mindenhol megterem, zamatos és nagyon ellenálló. A Pipacs1-nek kiváló a beltartalmi értéke, igazi superfood: C-vitamin- és antioxidánstartalma miatt értékes. Harmadikként a berkenyére lehet szavazni. Ez a fanyar ízű gyümölcsfajta szintén az egyik legegészségesebb gyümölcs, és a fekete tányéralmához hasonlóan alkalmazkodó.

A Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. lapunkat arról tájékoztatta, szavazni a www.mkszn.hu/szavazas oldalon lehet.

- KM-TG -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában