Helyi közélet

2017.10.04. 16:52

Kézikönyvet adtak a hallgatókhoz

Nyíregyháza - Még friss, szinte ropog a Szakkollégiumi Tudástár negyedik tanulmánykötete, amit múlt pénteken mutattak be Nyíregyházán.

Nyíregyháza - Még friss, szinte ropog a Szakkollégiumi Tudástár negyedik tanulmánykötete, amit múlt pénteken mutattak be Nyíregyházán.

– Az Evangélikus Roma Szakkollégiumnak törekvése, hogy a hátrányos helyzetű családokból származó diákok tehetséggondozását és felzárkóztatását egyszerre végezze. Ez majdnem lehetetlen, ahogy a Tudástár-sorozat küldetése is, ami egyszerre tankönyv és dokumentációja annak, mit csinálnak ezek a – felsőoktatásba és szakkollégiumi rendszerbe bekerült – hallgatók – ecsetelte dr. Hüse Lajos szociológus, főiskolai docens. A kiadvány társszerzője hozzátette: a „kiválósági program” fiataljai kutatásokban vesznek részt, hogy megismerjék a magyar társadalmi valóságot, hiszen miután megszerezték a diplomájukat, ebbe a valóságba fognak beilleszkedni, ezen szeretnének majd változtatni, javítani.

Tudósok lesznek

– Az új, inklúziós kötet szerepe más, mint az előzőeké, melyekben a kutatási eredményeket foglaltuk össze. Ezzel a hallgatókkal együtt dolgozó szakembereknek kívántunk egy kézikönyvet nyújtani, ami egyszerre tudományos igénnyel megírt akadémiai kiadvány, másfelől olyan, mint egy receptkönyv, amit leveszünk a polcról és megfőzzük belőle a vacsoránkat. Nehéz volt mindkét elvárásnak megfelelni, de úgy gondolom, hogy sikerült. Azt nem hiszem, hogy aki csak „főzni” szeretne, az végig élvezettel fogja olvasni, de talál benne magának érdekes fejezeteket, ahogy az is, aki a megalapozott, sok szerzőre hivatkozó tudást keresi. A kötetnek van egy híd szerepe is: megmutatjuk a vizsgára készülő diákoknak, hogy mindazon tananyag mögött, amivel sokszor kivonatolt, megszerkesztett formában találkoznak, mekkora információmennyiség áll. Ez azért fontos, mert a roma szakkollégiumba járó hallgatók nagy része a továbbtanulásnak és doktori programoknak köszönhetően valóban tudós lesz, hiszen az országos rendszernek pont az a célja, hogy segítsen a jövő kutatóinak a kinevelésében. Ehhez kapcsolódnak a roma szakkollégiumi hálózatok, melyeknek pedig a nagyon jó szakemberek képzése az elsődleges feladatuk. Már most vannak olyan fiataljaink, akikről meg tudjuk mondani, hogy kiváló tudósok lesznek – árulta el dr. Hüse Lajos.

Az új kötetet szerkesztőként jegyzi Molnár Erzsébet, a szakkollégium igazgatója, s a szerzők között olvashatjuk Ceglédi Tímea, Jenei Teréz, Kiss János, Laborczi Géza, Pusztai Gabriella és Zolnai Erika nevét is. A szöveget Veszprémi Erzsébet gondozta.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában