Helyi közélet

2017.10.05. 18:47

Kódexmásolás, tallérkészítés

Nyíregyháza - Fejedelmi élmények várnak kicsikre és nagyokra a nyíregyházi Jósa András Múzeumban.

Nyíregyháza - Fejedelmi élmények várnak kicsikre és nagyokra a nyíregyházi Jósa András Múzeumban.

Eddig is sok szál kötötte össze Eperjest és Nyíregyházát, a jövőben pedig még több fogja: együttműködési megállapodást írt alá az Eperjesi és a Nyíregyházi Egyetem, valamint a Jósa András Múzeum vezetője szerdán ez utóbbi intézményben. Dr. Rémiás Tibor, a múzeum igazgatója, prof. dr. Kónya Péter, az eperjesi és Vassné dr. Figula Erika, a nyíregyházi egyetem rektora megerősítették: a jövőben közös konferenciákat szerveznek, hallgatókat és oktatókat „cserélnek”, kiadványokat adnak ki, új közművelődési projekteket dolgoznak ki és nagy hangsúlyt fektetnek a tirpákok történelmének kutatására, a szakmai kapcsolatok erősítésére.

Érdekes, különleges

A sajtótájékoztatón egy nem mindennapi rendezvényre hívta fel a figyelmet dr. habil Zsoldos Ildikó tanszékvezető, a Magyar Történelmi Társulat megyei szervezetének elnöke. – Október 9–10-én a múzeum díszterme ad otthont a Rejtőzködő szexualitás – titkolt identitás című tudományos konferenciának, amelyen többek között a problematikusnak tartott szexuális szokásokról, a nagyvárosi prostitúcióról, a nemi bűncselekményekről, a női szerepek változásáról, illetve a boszorkányperekről hallhatnak előadást az érdeklődők, de szó lesz olyan művészekről is, akik a saját nemükhöz vonzódtak és akiket emiatt meghurcoltak. A konferencia első napján nyílik meg a Csókolj meg, édes című korhatáros kiállítás, amelyet Kertész Tünde Fruzsina tárlatvezetésével nézhetnek meg a 18 éven felüli látogatók.

És még egy program: fejedelmi családi napra várnak mindenkit október 14-én a múzeumba. Bemutatkozik a Vizsolyi Biblianyomtató Műhely Élménymúzeum, lesz haditorna és reneszánsz táncház, aki szeretne, másolhat kódexet, készíthet tallért, beöltözhet kurucnak, de fejedelmi ételek kóstolására is lehetőség nyílik.

- KM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában