Helyi közélet

2017.10.26. 13:30

Milliárdos, több száz milliós elnyert támogatásokkal fejlődhet tovább a megyeszékhely

Nyíregyháza - Látványos antré vezette fel a csütörtöki városi közgyűlést: dr. Kovács Ferenc polgármester három perc öt olyan adatot sorolt fel, melyből kiderült, hogy több mint 3 milliárd forintos, 100 százalékos támogatottságú pályázatot bíráltak el pozitívan, és mind Nyíregyháza javát szolgálhatja.

Nyíregyháza - Látványos antré vezette fel a csütörtöki városi közgyűlést: dr. Kovács Ferenc polgármester három perc öt olyan adatot sorolt fel, melyből kiderült, hogy több mint 3 milliárd forintos, 100 százalékos támogatottságú pályázatot bíráltak el pozitívan, és mind Nyíregyháza javát szolgálhatja.

„A társadalom együttműködés erősítését szolgáló helyi szintű komplex programok” című felhívásra benyújtott, „Közösen a kiútért” elnevezésű programra 830 millió forintot nyertek el. Bölcsődefejlesztésre 237 millió forintot nyertek, a Jósa András Oktató Kórház területén magasodó óvoda udvarának fejlesztésére 72 millió forintot kaptak, a nyíregyházi óvodafejlesztés második ütemére 901 millió forint támogatásban részesültek (ezzel 2020-ig a megyeszékhely összes bölcsődéje és óvodája korszerűsödik), míg a szabadtéri színpad rekonstrukciójára 1,150 milliárd forint áll rendelkezésre (bő két hete átadták a munkaterületet a kivitelezőnek).

Elfogadta a képviselő testület a településképi arculati kézikönyvről és a településképi rendelet jóváhagyásáról szóló előterjesztést. Veres István városi főépítész Nagy László (MSZP) kérdésére azt válaszolta, hogy eredetileg októberig kellett volna érvénybe lépnie, de december 31-ig az egész országban meghosszabbították a határidőt, tehát időben vannak. Hunyadi János (DK) hozzászólásában megjegyezte, hogy szükség van az egységes városképre, ehhez a lakosoknak is partnereknek kell lenniük. Példaként vetette fel a kültéri klímaberendezések elhelyezésének sokszínűségét. Dr. Kovács Ferenc polgármester szerint jó irányba indultak el:

– Személyes ügyemnek tartom, hogy a város arculata szépüljön. Összesen 20 patinás újult meg 2013 óta, most éppen a Bencs-villa van soron. Fontos az értékmentés, az értékmegőrzés.

A tanévkezdésről szóló napirendi pontnál Nagy László felhívta a figyelmet arra, hogy magas a pedagógusok korfája. Méltatta a tankerület igényes összegzését, viszont hiányolta azt a részt, amelyben részletezték volna, hogy hol vannak betöltetlen álláshelyek. Halkóné dr. Rudolf Éva (Fidesz-KDNP) szerint rendkívül szemléletes az oktatásügyi összegzés:

– Számos társadalmi tényezője van annak, hogy népszerűbbé kellene tenni a pedagóguspályát, erről talán nem is elég egy napirendi pont, akár egy közgyűlést is lehetne tartani erről.

Andó Károly (Fidesz-KDNP) iskolaigazgatói mivoltából fakadóan emelkedett szólásra:

– A közoktatásban részt vevő gyakorlati szakemberként arra emlékeztetnék, hogy amikor megalakult a Nyíregyházi Tankerületi Központ, azt mondtam: a puding próbája az evés. Nos, örömmel állapíthatom meg, hogy jól működik a rendszer. Az ellenzék joggal vetette a szemünkre korábban az elmaradt fejlesztéseket, melyek azóta megvalósultak. Tanítóhiány is várható a közeljövőben, nyugdíjasok bevonásával orvosolható a közeljövő problémája.

Gaszperné Román Margit tankerületi vezető közölte: céljuk, hogy minél vonzóbbá tegyék intézményeiket a szülőknek és a gyerekeknek, és olyan lehetőségeket kínáljanak, amelyek arra ösztönzik őket, hogy a tankerület iskoláit válasszák.

– Az oktatás a város jövőjét meghatározó tényező – nyugtázta dr. Kovács Ferenc. – Igényes a tankerület munkája. A novemberi közgyűlésen a Nyíregyházi Egyetem tájékoztatójával is megismerkedhetünk. Noha a fenntartás állami szintű, a város több fórumon is jelen volt nemrégiben, ilyen a hatékony Köznevelési Tanács, a foglalkoztatási paktumban a szakképzési centrummal működtetett program, valamint az esélyteremtő óvodakonferencia.

Gurbánné Papp Mária, a Nyíregyházi Szakképzési Centrum főigazgatója arról számolt be, hogy az SZC életében jelentős beruházások várhatóak, melyek az oktatás minőségének javára válnak.

Több TOP-os pályázat beadását is jóváhagyták a képviselők, mindegyik Nyíregyháza közlekedési reformját szolgálja.

A Tiszavasvári út-Derkovits utcai csomópont 600 millió forintból újulna meg, ez is a kiemelten támogatott kertvárosi közlekedésfejlesztés része.

Összesen 1,121 milliárd forintot ölel fel a Korányi Frigyes és a Szarvas utca szakaszainak felújítása, illetve a Korányi-Csaló köz csomópontban létesítendő körforgalom.

Szintén felújítják a Debreceni utca, a Vasvári utca, a Bethlen utca, a Rákóczi út és a Blaha Lujza sétány egyes részeit egy másik pályázati csomagban. Emellett körforgalom lesz a Család utca-Belső körút, illetve a Család utca-Szalag utca találkozásainál. Szintén látványosan megváltozik a Belső körút-László utca csomópont.

Nagy László jobbító szándékkal megjegyezte, hogy az átépítések révén érintett alternatív vagy „menekülőutakat” is felújítani. Felhívta a figyelmet a Simonyi óbester utca leterheltségére a jelenleg folyó Mező utca-Bethlen utcai csomópont átépítésének apropóján.

– Jogosan merül fel a kérdés: érted vagy ellened aggódom? Szerintem a vantól nem kell félni, sokkal inkább a nincstől. Fejlődik a város, ez a lényeg! – reagált dr. Adorján Gusztáv (Fidesz-KDNP).

– A ciklus elején nyomatékosítottam, hogy a közlekedés fejlesztése prioritást élvez. Ehhez tartjuk magunkat. Kérjük a városlakók megértését az esetleges kellemetlenségekért, de látni kell, hogy az átalakításoktól komfortosabb lesz az életük – jegyezte meg dr. Kovács Ferenc polgármester.

KM–LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában