Helyi közélet

2017.10.26. 16:25

Mindenkinek szívügye a Holt-Szamos

Tunyogmatolcs - Sok bosszúságot okoz a horgászoknak az elszaporodott rucaöröm, ami védett növény.

Tunyogmatolcs - Sok bosszúságot okoz a horgászoknak az elszaporodott rucaöröm, ami védett növény.

A Holt-Szamosra panaszkodott több tunyogmatolcsi olvasónk is. Egyrészt úgy gondolják, hogy kevés halat telepítettek a vízbe, másrészt nem tudnak horgászni, mert a rucaöröm nagyon elszaporodott, szinte nincs szabad vízfelület.

Megtartja a vízi csirkét

– Májusban kétnyaras pontyokat telepítettek a vízbe, azok jó, ha félkilós halak, mi pedig fizetünk májustól egész évre 42 ezer forintot. A kilenc mázsa halat a huszonnégy kilométer hosszú Holt-Szamosba három helyen telepítették, annak a nagy víznek ez a mennyiség szinte semmi. Úgy tudjuk, egykoron harminc mázsa hal telepítéséről volt szó. A víz felszínét takaró növényzet már olyan vastag, hogy a vízi csirkét megtartja. Nem igaz, hogy nem lehet tenni semmit sem, ha gondozzák, a környék egyik legszebb vize lehetne, de így csak bosszúságot okoz – foglalták össze panaszukat a horgászok.

A horgászok által felvetett problémákkal megkerestük Eszenyi Tamást, a Szamosi Élménytér Nonprofit Kft. ügyvezetőjét, aki a következőkről tájékoztatta szerkesztőségünket.

– Az elszaporodott növényzetet illetően igazat tudok adni a horgászoknak, de az éves engedély árára rosszul emlékeznek, mert 35 ezer forint volt, a májusi telepítéskor pedig több mint 15 mázsa 3 nyaras ponty került a vízbe, és az egyedsúly 1,8–2,5 kilogramm között volt. Erről fénykép, videó készült, valamint jelentős számú tanú is jelen volt.

– Természetesen a Szamosi Élménytér Nonprofit Kft. is azt szeretné, hogy vonzó legyen mindenki számára a holtág, de vannak olyan rajtunk kívül álló okok is, amelyek miatt nem tudunk minden elvárásnak maximálisan megfelelni. A Holt-Szamos is a Natura 2000-es természetvédelmi hálózat része, a Hortobágyi Nemzeti Parkhoz tartozik. A rucaöröm védett növény, nem állhatunk csak úgy neki, hogy kiszedjük a vízből. Ebben az évben már nem tudunk vele mit kezdeni, hamarosan elfagy, de jövőre keressük majd a lehetőségeket, hogy mit lehetne vele kezdeni. Engem is zavar a nagy mennyiségű növényzet, az én horgászhelyemen is ott van. Ugyanakkor jó a rosszban, hogy sok apró halnak jelent búvóhelyet – magyarázta Eszenyi Tamás. – A Holt-Szamosnak májustól vagyunk a kezelői, csakhogy éppen akkor nem lehetett telepítésre halat beszerezni a termelőktől. Végül a Dunántúlról tudtunk egy kisebb mennyiséget beszerezni, de a távolság miatt jóval magasabb áron. Nem mondunk le a további telepítésről, most is egyeztetünk a haltermelőkkel, a terveink szerint 2-3 héten belül lesz még egy őszi telepítés. Végül hadd jegyezzem meg: én is a parton lakom, nekem is szívügyem a Holt-Szamos sorsa.

KM-MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában