Helyi közélet

2017.10.06. 17:24

Mozdulj, ha jót akarsz, mozdulj Nyíregyháza!

Nyíregyháza - Sokan rákényszerülnek az életmódváltásra, mások épp az egészségügyi problémákat szeretnék megelőzni.

Nyíregyháza - Sokan rákényszerülnek az életmódváltásra, mások épp az egészségügyi problémákat szeretnék megelőzni.

Bár a felmérések azt bizonyítják, hogy rengeteg a cukorbeteg, a túlsúlyos és a szívproblémákkal küzdő honfitársunk, össztársadalmi szinten keveset sportolunk és egészségtelenül táplálkozunk, mégis egyre többen és egyre többet tesznek az egészségükért hazánkban.

Ékes bizonyítéka ennek az egészséges életmódot és a rendszeres testmozgást népszerűsíteni hivatott, valamennyi generációt megszólító, évről évre sikeresebb „Mozdulj, Nyíregyháza!” program, amely a sportolni szeretők nagy örömére december 3-áig 22-féle ingyenes mozgásprogramot kínál a megyeszékhelyen élőknek.

Sokan rákényszerülnek az életmódváltásra, mert már kialakult valamilyen betegségük, ám szerencsére egyre magasabb azok száma, akik épp a problémákat szeretnék megelőzni. Aktívabb mindennapokkal, egészségtudatos életmóddal rengeteget tehetünk magunkért, a lehetőséget pedig tálcán kínálja erre a nyíregyházi önkormányzat.

Tartsd karban a gerincedet!

Hétfőnként 8 és 9 óra között gyógytornászok tartanak esésmegelőzés mozgásprogramot a Continental Arénában. Tudvalevő, hogy az ilyen balesetek gyakorisága és súlyossága az életkor előrehaladtával egyre nő, az esések legsúlyosabb szövődményei a csípő-, kar- és gerinctörések. Az egyensúly-, izomerő-, reakcióidő-javító gyakorlatok jótékony hatását kihasználva, mozgásgyakorlatok elsajátításával javítható az egyensúlyozási képesség, csökkenthető a balesetek kockázata.

A mozgás fokozza a csonttermelést, erősíti az izomzatot, javítja a testtartást. Megfelelő gyakorlatok végzésével megelőzhető a csontritkulás kialakulása. Akik mozogni szeretnének csontjaik egészségéért, megtehetik szerdánként 8 órától a csontritkulás mozgásprogram keretében, az Arénában.

Délutáni és hétvégi programokkal elsősorban a gyerekeket, családokat, aktív felnőtteket igyekeznek megszólítani a szervezők. Ilyen például a hétfő esti (17–18 óra között) gerinctorna a Zrínyi gimnáziumban. A gerincfájdalom többnyire nem elkerülhetetlen sorscsapás, sok esetben helytelen tartás, mozgás és életmód következménye. Megfelelő életmóddal, testtartással, gerinctornával jelentős javulás érhető el!

Az egészségükért (is) táncolnak

A 2013 nyara óta tartó, nagy sikerrel zajló zumbaórák is folytatódnak: zene, tánc, mozgás és sok-sok vidám perc a T-Dance oktatóival, szerdánként 18 órától a Zrínyi gimnáziumban. Csütörtök délutánonként a nyugdíjasok mutatják meg, hogy „nem csak a húszéveseké a világ”, a szeniorok táncháza 14 órától kezdődik az Alvégesi Művelődési Házban. A kíméletes táncóra kellemes kikapcsolódást nyújtó, egészségmegőrző és betegségmegelőző program, nem kell hozzá előzetes tánctudás, sem táncpartner, s bármikor lehet csatlakozni a csoporthoz. A jó hangulatról a régi magyar slágerek is gondoskodnak. Kiemelendő a Mozdulj, Nyíregyháza! programcsokorból a csütörtökön 17.30–tól a Kodály iskolába meghirdetett gerincjóga is, tekintve, hogy a 14–18 éves korosztály szinte az egész napját ülve tölti: iskolapadban, tévé előtt, illetve sok felnőtt végez hosszú időn át tartó ülő- vagy állómunkát, ami miatt a megrövidült izmok nyújtása és erősítése kiemelten fontos lenne.


Mozgásrend

Hétfő 17 óra: Kölyökjudo (Continental Aréna), 18 óra: Zenés gyermektorna (Kodály iskola), 18 óra: Funkcionális edzés (Zrínyi gimnázium)

Kedd 16.30: Kölyökatlétika (Vasvári Pál Gimnázium), 17.30: Alakformáló aerobik (Zrínyi gimnázium), 17.30: Gerinctorna (sóstóhegyi iskola), 18.30: MediBall (Zrínyi gimnázium)

Szerda 17 óra: Gyerekíjászat és -lövészet (Városi Lőtér), 17 óra: Gerinctorna (Zrínyi gimnázium)

Csütörtök 18 óra: Pilates torna (Zrínyi gimnázium), 18 óra: Gerinctorna (nyírszőlősi iskola)

Péntek 17 óra: Gyerekzumba (Kodály iskola), 18 óra: Piloxing (Kodály iskola), 18 óra: Családi tollas (Zelk iskola)

Szombat 9 óra: Fitt-Jóga (Kölcsey gimnázium)

Vasárnap 8 óra: Nordic-walking (Erdei tornapálya), 9 óra: Családi lövészet (Városi lőtér, minden hónap első vasárnapján, legközelebb november 5-én, majd december 2-án),

9 óra: Családi teke (Városi Stadion, minden hónap 2. vasárnapján, legközelebb október 8-án, majd november 12-én és december 10-én)

Programváltozás! A szerda délelőtti csontritkulás mozgásprogram október 11-én a Continental Arénában egyéb rendezvény miatt elmarad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában