Helyi közélet

2017.10.18. 17:41

Néhány perc eltéréssel két épület alapköve is a földbe került

Mátészalka - Egy alapkőletételre készültek, kettő lett belőle – így vált dupla ünneppé a szerda a mátészalkai gyermekotthon lakói és dolgozói számára.

Mátészalka - Egy alapkőletételre készültek, kettő lett belőle – így vált dupla ünneppé a szerda a mátészalkai gyermekotthon lakói és dolgozói számára. A 160 férőhelyes otthon kiváltásának második és harmadik üteme kezdődött el azzal, hogy pár perc eltéréssel, egymástól néhány méterre a földbe kerültek az alapkövek. Napokon belül elkezdődhet a kivitelezés, a két gyermekotthont 2019 elején adják át, az egyikben speciális igényű lányok élnek majd.

– A gyermekvédelem- és gondozás mindig hagy maga után kivetnivalót, hiszen a tökéletes állapot az lenne, ha minden gyerek a saját családjában nőhetne fel – mondta Kovács Sándor, a térség országgyűlési képviselője és hozzátette: mivel ez nem valósulhat meg, az államnak kell megteremtenie a lehetőségét annak, hogy az érintett fiatalok a lehető legjobb körülmények között éljenek. – Az ún. kitagolási program célja, hogy ezek a gyerekek családias környezetben nőjenek fel, ezért a korábbi mamutintézmények helyett kisebb otthonokban helyezzük el őket. És nem szabad magukra hagyni azokat sem, akiket egészségügyi vagy pszichikai problémáik miatt sem a nevelőszülők, sem a gyermekvédelmi hálózat nem képes ellátni: számukra speciális intézményeket kell biztosítani – mondta el Kovács Sándor, aki a kiváltás után üresen maradó épülettel kapcsolatos tervekről is szólt. A 400 adagos konyhát semmiképpen sem szeretnék veszni hagyni, mint ahogy az épület is fontos célokat szolgálna: egy 100 férőhelyes idős­otthont alakítanának ki benne.

Dr. Polgári András, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal főigazgatója azt kívánta az otthonokban élő fiataloknak, hogy olyan életük legyen, amilyet álmodnak maguknak, fontos, hogy példát tudjanak mutatni egymásnak, és hogy az ország szolgálatára lehessenek. – Bízom benne, hogy itt mindenki új családra találhat, olyanra, ami esélyt ad a boldog életre – tette hozzá.

Más és más igények

A Gyermekjóléti és Gyermekvédelmi Ellátások Országos Szakmai Kollégiumának tagja, Erdei Sándor arról beszélt, hogy a szakmában dolgozók számára mindig ünnepnap, ha értéket teremthetnek, ezért ez most duplán igaz. – Azok, akik bekerülnek a gyermekvédelmi rendszerbe, különféle igényekkel érkeznek. Mindannyiuknak más a sorsuk, más a problémájuk és másak az érzéseik, ennek megfelelően kell ellátni őket és foglalkozni velük. Az új épületek közvetlen szakma igényekre reagálnak, így megvalósítható az a személyre szabott ellátás, amelyre ezeknek a gyerekeknek szükségük van. Az otthonok megadják a keretet: rendelkezésre áll majd a jó infrastruktúra, a családias környezet, de igazi eredmény eléréséhez a szakemberek elhivatottságára is szükség van, így nekik is azt kívánom, mint a fiataloknak: leljék örömüket az új otthonokban – mondta Erdei Sándor.

KM-SZA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában