Helyi közélet

2017.10.30. 08:35

Óraátállítás - Akadtak, akiknek egy órával tovább tartott a munka...

Nyíregyháza - A készenléti szervek munkaszervezésében nem okozott fennakadást az átállás a téli időszámításra.

Nyíregyháza - A készenléti szervek munkaszervezésében nem okozott fennakadást az átállás a téli időszámításra.

Megkezdődött a március utolsó vasárnapjáig érvényben lévő téli időszámítás, az órákat vasárnap éjjel 3 órakor 2 órára kellett átállítani.

A Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszer­irányító Zrt. tájékoztatása szerint a szokásos, reggel 7 és este 10 óra közötti ébrenléti idő a váltással jobban egybeesik a természetes világosság idejével, így kevesebbet kell világítani.

Becsléseik szerint évente országosan egy közepes méretű város éves fogyasztása spórolható meg az óraátállítással, a bevezetése óta elért megtakarítás így körülbelül 4 ezer gigawattórára tehető. A kisebb fogyasztás a káros anyagok kibocsátását is mérsékli, a rendszer ezért a környezet védelmét is támogatja – tájékoztatott a Magyar Távirati Iroda.

Gyakori panaszok

– A csecsemők, a gyerekek és az idősek mellett az alvászavaroktól szenvedők és a szervi betegségekkel küszködők egyaránt nehezen alkalmazkodnak az óra­átállításhoz. Ne ijedjünk meg, ha egy–két hétig tart, míg hozzászokunk az új időszámításhoz! Ebben az időszakban gyakori panasz a kellemetlen közérzet, a fejfájás, a figyelmetlenség és dekoncentráció, jellemző, hogy nehezebben alszunk el, ébredéskor kialvatlannak érezzük magunkat, továbbá az étvágytalanság és ingerlékenység is sűrűbben fordul elő – tájékoztatta lapunkat az esetleges negatív hatásokról Ilyés György megyei vezető mentőtiszt.

– Az Országos Mentőszolgálatnál nem esik külön elszámolás alá a plusz egy óra, ugyanúgy, amikor viszont kevesebbet kell dolgozni, a teljes 12 órát elszámolják – fűzte hozzá.

Többet voltak szolgálatban

– Azok a rendőrök, akik 20 órától 8 óráig voltak szolgálatban, egy órával többet dolgoztak – tudatta Fehérvári Marietta rendőr százados, hogy a rendőrségénél nem igényelt plusz szervezést, létszámot az óraátállítás.

– Ezt mind időben, mind fizetésben kiegyenlíti majd a tavaszi átállítás – tette hozzá a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

– A katasztrófavédelem esetében több hét viszonylatában összegzik a munkaórákat, ha valakinek túlóraszáma keletkezik, azt pihenőidőben, pihenőnapban vagy készpénzben válthatja meg, az óraátállítás miatt plusz embereket tehát nem kellett berendelni – válaszolta érdeklődésünkre Dóka Imre főhadnagy, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Jól járnak a LEGO dolgozói

A nyíregyházi LEGO-gyárban három, illetve négy műszakos munkarendben folyik a termelés, így vannak olyan gyártási területek, amelyek hétvégén is dolgoznak – különösen most, amikor a karácsony közeledtével csúcsra jár a LEGO-játékok gyártása.

Az óraátállítás a fejlett nyilvántartási rendszernek köszönhetően nem okoz zavart a rendszerben. Most, a téli óraátállításkor az átállítás idején éppen éjszakai műszakos kollégák munkaideje meghosszabbodott, ezért azt a plusz órát a vonatkozó szabályozásnak eleget téve megfizetik az érintett dolgozóknak. A tavaszi átállításkor pedig mindenkinek a teljes nyolc órát szokták megfizetni, függetlenül attól, hogy egy órát „átugranak az időben” műszak közben.

Az éjszakai műszakot követően reggel már minden a megszokott rendben folyt tovább.

Tehetünk a negatív hatások ellen

Egészségünk szempontjából hasznos, ha a lehető legtöbb nappali órát kihasználjuk, a fényben ugyanis frissebbek vagyunk. A téli időszak sötét reggeleinek kedélyromboló hatásán sajnos nem változtat a megtakarított egy óra sem.

Reggelente járjunk el futni vagy sétálni! A friss levegő és a mozgás segíti a szerotonin előállítását az agyban, ami megkönnyíti az alkalmazkodást. Könnyű, vitaminokban gazdag ételeket és sok folyadékot fogyasszunk! Ha gondunk támad az elalvással, nyugtató teákat, gyógynövényeket – citromfüvet, levendulát – hívjunk segítségül! Az óraátállítást követően fokozottan hallgassunk belső óránkra, és álljunk meg, ha az pihenőt jelez, főleg amikor autót vezetünk vagy balesetveszélyes tevékenységet végzünk!

Ha ezeket a tanácsokat betartjuk, úrrá lehetünk a nehézségeken.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában