Helyi közélet

2017.10.28. 11:22

Összefogás a szabolcsi almáért

Nagykálló - Almaszüretre invitálta a megyei döntéshozókat pénteken a Nagykálló TÉSZ Kft.

Nagykálló - Almaszüretre invitálta a megyei döntéshozókat pénteken a Nagykálló TÉSZ Kft.

Egy figyelemfelkeltő rendezvényen jártunk pénteken, amivel a szervezők – a Nagykálló TÉSZ Kft. és az EuroAdvance Közgazdasági Tanácsadó Kft. – azt szerették volna megmutatni, hogyan kerül az alma a fogyasztók asztalára.

A borászoktól lestük el a ”diplomata­szüret” ötletét." Takács Szabolcs

– Felfigyeltünk rá, hogy a borászok milyen remekül menedzselik magukat, merthogy egyre-másra szervezik a jobbnál jobb programjaikat, ahová olyan illusztris vendégeket hívnak meg, aki segíthetik őket – adta tudtul Takács Szabolcs, a Nagykálló TÉSZ Kft. ügyvezetője. – Tőlük lestük el az úgynevezett „diplomataszüret” elnevezésű kezdeményezést, s a jövőben hagyományteremtő céllal mi is szüretre hívjuk a megyei, vagy éppen országos potentátokat. Tesszük ezt annyi különbséggel, hogy a mi gyümölcsünk az alma, amire itt Szabolcs-Szatmár-Bereg megye aranyaként tekintünk.

Rácz Imre, a nemzeti agrárgazdasági kamara megyei szervezetének elnöke és Bölcskei György almatermesztő, a Nagykálló TÉSZ Kft. tulajdonosa sem rejtette véka alá, hogy a találkozóval az almatermesztést szeretnék kimozdítani a jelenlegi mélypontról, arra biztatva a kormányzati és helyi politika szereplőit, hogy a pályázati dömping lefutása után is támogassák a gyümölcstermesztőket. Szükség lenne egy olyan szisztéma kidolgozására, hangsúlyozták, ami által elérhető, hogy olyan termékek kerülnek a hűtőházakba, amelyek mindenféle piacon jól értékesíthetők. Merthogy segítség és támogatás nélkül senki nem fog hozzá egy több tízmilliós gyümölcsös telepítéséhez, de a falvak lakosságának sem marad semmiféle munkalehetősége.

Első lépés az összefogás felé

Bölcskei György mindjárt be is mutatta: ők eddig is mindent megtettek azért, hogy korszerű ültetvényeket, válogató- és csomagolóüzemet hozzanak létre, s a legjobb térségi minőségi fajtákkal még a lengyel termelőket is képesek lekörözni.

Abban a 40 hektáros, hat­éves telepítésű almásban, ahová kivitte vendégeit, megcsodálhattuk, milyen is a minőségi Gála, a Golden, a Starking, a Jonagold vagy a Granny Smith típusú alma, majd elkezdődött a rendkívüli szüret. S bár Mezei Dávid Csaba, az agrár-vidékfejlesztésért felelős helyettes államtitkár ezúttal beteget jelentett, a 16 milliós ultramodern, automata almaszedő gépre így is felszállt Román István kormánymegbízott, Baracsi Endre, a megyei közgyűlés alelnöke, Rácz Imre, a NAK megyei szervezetének elnöke, Szuhócz­ky Gábor, az EuroAdvance Kft. ügyvezetője, valamint Weidel Walter, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat főtitkára is munkatársával, Bíróné Nagy Csillával. S mindez talán az első lépés afelé, hogy létrejöhessen egy összefogás a szabolcsi almáért, úgy, ahogyan azt más országokban is csinálják.

- KM-MJ -


Megépülhet egy modern gyümölcsfeldolgozó

A találkozó során kiderült, hogy egy élelmiszeripari beruházásokat támogató, 50 százalékos intenzitású pályázatban nyert nemrég a Nagykálló TÉSZ Kft. az EuroAdvance Közgazdasági Tanácsadó Kft. közreműködésével. Mindez azt jelenti, hogy egy közel 3 milliárd nettó értékű beruházás kezdődhet el hamarosan. A már meglévő, világviszonylatban is egyedülálló csomagolóüzem mellé felépülhet egy gyümölcsfeldolgozó, s a támogatási összeg nagyobbik részéből a szükséges technológiát is be tudják szerezni.

– Ez az üzem nemcsak almasűrítményt gyárt majd, hanem minden olyan terméket, ami keresett a világpiacon – mondta el lapunknak Szuhóczky Gábor, az EuroAdvance Kft. ügyvezetője. Például NFC kategóriájú ivólevet, vagyis préseléssel és nem utólagos visszasűrítéssel hozunk létre ízletes és egészséges, magas vitamin- és ásványianyag-tartalommal rendelkező almalevet vagy más sűrítményt. A környéken sok körte, meggy terem, s ez a technológiai sor a piros bogyós gyümölcsökön túlmenően képes lesz feldolgozni zöldségeket – sárgarépát, céklát – is. Ezáltal május végétől a következő év márciusáig folyamatosan üzemeltetni tudjuk a gyümölcsfeldolgozót, ami a munkahelyteremtés szempontjából sem elhanyagolható. A TÉSZ mind a 64 tagja támogatja a beruházást, mert nem akarnak függeni a magyarországi, de külföldi tulajdonú felvásárlóktól, feldolgozóüzemektől sem. Ráadásul mindez meghozhatja a családi termelési kedvet, itthon tarthatja a fiatal mezőgazdászokat.

Mint megtudtuk, az üzemnek saját laborja is lesz, a Nyíregyházi Egyetemmel és a Nemzeti Agrár­innovációs Központtal olyan termékeket fejlesztenek ki, amilyeneket a világpiac igényel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában