Helyi közélet

2017.10.23. 13:45

„Ötvenhat annyiféle, ahányan átéltük” - Balkányban is megemlékeztek

Balkány - A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat az idén Balkányban tartotta az október 23-ai ünnepi megemlékezést.

Balkány - A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat az idén Balkányban tartotta az október 23-ai ünnepi megemlékezést.

"Ötvenhat annyiféle, ahányan átéltük" - Göncz Árpád köztársasági elnök, egykori életfogytiglanra ítélt az első szabad október 23-án elhangzott szavainak felidézésével vette kezdetét hétfőn a megemlékezés, amelyet Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Balkány önkormányzata szervezett a város művelődési házában.

- Több mint tízéves hagyomány, hogy kimozdulunk a megyeháza falai közül, és egy-egy településen emlékezünk meg a nemzeti ünnepeinken, ismerkedünk a helyi közösségekkel – szólt a helyszínválasztásról köszöntőjében Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke.

- A magyarok változást akartak, a szabadság és a törvényes rend helyreállítását, az önkényuralom helyett hazánk függetlenségét. Az akkori hősök a jövőjükért harcoltak, s a mi jelenünket építették – beszélt a forradalom jelentőségéről dr. Simon Miklós. - Akkor is a magyarok feje fölött döntötték el, hogyan éljenek, és most is azért küzdünk, hogy mi dönthessük el, hogyan és kivel éljünk – vont párhuzamot a 61 évvel ezelőtti és a mostani események között a térség országgyűlési képviselője.

Az akkori hősök a jövőjükért harcoltak, s a mi jelenünket építették." dr. Simon Miklós

"A szabadság ott kezdődik, ahol megszűnik a félelem" – e Bibó István-idézettel vezette be ünnepi beszédét Román István.

- Együtt dobbant a magyarok szíve 1956-ban, így szálltak szembe egy világhatalom ágyúcsöveivel. A mi feladatunk és kötelességünk, hogy megőrizzük a szabadságot az utánunk jövő nemzedékeknek, ezért nem engedhetjük meg, hogy idegenek döntsenek a sorsunkról. Merítsünk erőt elődeink példájából, és védjük meg Magyarországot! - fogalmazott a kormánymegbízott.

A Balkányi Szabolcs Vezér Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola hetedik és nyolcadik évfolyamos diákjai méltóképpen emlékeztek a forradalom hősire "Tiszta voltál..." című műsorukkal, majd Balkány polgármestere modott zárszót.

- Az 1956-os események teremtették meg a mai demokrácia alapját. Felelősséggel tartozunk a hősöknek, akik közül már csak kevesen vannak közöttünk – mondta Pálosi László.

Az ünnepség résztvevői ezután átvonultak a Kossuth-kertbe, ahol a megye és város elöljárói elhelyezték az elmékezés koszorúit az 1956-os emlékmű talapzatánál.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában