Helyi közélet

2017.10.03. 10:59

Szívügyének tekinti a hívét

Nyíregyháza - Várják a véradásra a jelentkezőket minden munkanapon a vérellátó szolgálat központjában is.

Nyíregyháza - Várják a véradásra a jelentkezőket minden munkanapon a vérellátó szolgálat központjában is.

A Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskolán is tárt karokkal várták a véradókat. A donorok között volt Juhász Imre újfehértói római katolikus plébános, lapunk hűséges előfizetője.

Kapóra jött, hogy házhoz jöttek a kihelyezett véradáson." Juhász Imre

A honlapon tájékozódhatnak

– Volt hívem közelgő szívműtétje miatt vállalkoztam a véradásra – árulta el készségesen, majd hozzáfűzte: – Egyébként is lennék donor, de a konkrét, célirányos vállalásommal bízom abban, hogy sikeres lesz a beavatkozás. Most kapóra jött, hogy „házhoz jöttek” a kihelyezett véradáson. Elmondták, hogy nem csak az ő vércsoportjához hasonlót fogadnak el, bárkit szívesen látnak, aki megfelel a kritériumoknak.

Az Országos Vérellátó Szolgálat megújított honlapján szerepel, hogy pontosan mikor és hol lehet vért adni, és mindenki megkeresheti a lakóhelyéhez legközelebb eső helyszínt. Minden nagykorú, 50 kilogrammnál súlyosabb és 60 évnél, rendszeres véradó esetében 65 évnél fiatalabb ember adhat vért. Mivel egyre nehezebb új donorokat találni, ősztől véradást népszerűsítő kampányt kezdtek a középiskolák végzős osztályaiban.

A leggyakoribb vércsoport az A pozitív, a legritkább pedig az AB negatív. Ugyanakkor a vércsoportok lakosságon belüli megoszlása egybeesik a vérigénnyel, így a ritka vércsoport csak igen rendkívüli esetben jelent problémát.

- KM-LTL -


Várják a donorokat

Nyíregyházi Területi Vérellátó

4400 Nyíregyháza, Szent István út 68.

Tel.: 42/461-169

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában